Kungafamiljen ställer in allt – prinsen allvarligt sjuk

Kungafamiljen ställer in allt – prinsen allvarligt sjuk

Prins Henriks tillstånd är allvarligt försämrat. Kronprins Frederik avbryter sin OS-resa för att kunna finnas vid sin fars.

De senaste månaderna har kantrats av negativa besked för danske prins Henrik, 83. Den 6 september beslutade sig först drottning Margrethe, 77, för att gå ut och berätta om att maken lider av demens.

– Som en konsekvens av diagnosen kommer prinsen framöver att dra ned på sina aktiviteter, skrev det danska kungahuset i ett pressmeddelande.

För knappt två veckor sedan, den 28 januari, flögs sedan den 83-årige prinssen hem från sin resa i Egypten  på grund av att man hade upptäckt en tumör i hans vänstra lunga. Prinsen blev inlagd på Rigshospitalet i Köpenhamn. Tumören visade sig tack och lov vara godartad, något som det danska hovet gick ut med i ett pressmeddelande.

Men bekymren slutade inte där. Den 2 februari flyttades Henrik istället till den infektionsmedicinska avdelningen på Rigshospitalet eftersom han även hade drabbats av lunginflammation.

– Vi är alla naturligtvis lättade över att tumören var godartad. Men så är det ju också en infektion som måste behandlas. Han är på bättringsvägen och det får vi nöja oss med just nu, sa prins Joachim, 48, till tidningen BT.

Han förklarade:

– Han är naturligtvis svag, men på det hela är ändå humöret gott.

Även kronprins Frederik, 49, kommenterade i början av februari sin fars hälsa och var då trots de många tunga beskeden hoppfull och positiv:

– Det går framåt, han är i goda händer. Jag har besökt honom. Nu gäller det bara att få honom på benen igen.

Men nu skriver det danska hovet i ett nytt pressmeddelande:

”Hans kungliga höghet prins Henriks tillstånd är dessvärre allvarligt försämrat”

Samtidigt meddelar man att kronprinsen har avbrutit sin OS-resa till Pyeongchang i Sydkorea för att kunna vara vid sin skröplige fars sida. Nu håller det danska folket tummarna för att allt ska gå bra, men många förbereder sig på det värsta.

LÄS OCKSÅ: Hovet avslöjar: Därför tvingas prinsessan Madeleine betala förlossningen privat

LÄS OCKSÅ: Hemligheten bakom Victorias klädchock – under middagen med William och Kate

FOTO: Ibl

FRÅN FÖRSTASIDAN