Chris O’Neills markering mot kungafamiljen: ”Mitt val”

Prinsessan Madeleine, kung Carl XVI Gustaf, Chris O'Neill

Chris O'Neill blev aldrig prins.
Han har också ett komplicerat förhållande till både kungahuset och Sverige.
Det visade sig inte minst när han gav det tuffa beskedet.

Chris O’Neill har varit tydlig med att han väljer sin roll som företagare framför de kungliga uppdragen. Så har det varit sedan han träffade prinsessan Madeleine.

O’Neill har heller aldrig varit speciellt intresserad av att flytta till Sverige, utan flyger helst runt världen för att sköta sitt arbete. Även om det kanske inte blir så mycket av resandet under dessa tider med tanke på restriktionerna till följd av coronapandemins framfart.

Oklart om Chris kommer till Sverige i sommar

Paret bor ju också, som bekant, i delstaten Florida i USA. Och när prinsessan Madeleine nu försöker åka tillbaka till Sverige för att tillbringa sommaren här och fira sin systers, kronprinsessan Victoria, födelsedag i mitten av juli är det oklart om han följer med – och i så fall hur länge han kommer stanna kvar.

Hänt har tidigare rapporterat om att Madeleine gärna vill stanna kvar i Sverige över hela sommaren, även om maken måste fortsätta jobba.

När han och Madeleine förlovade sig 2012 för att senare gifta sig året därpå valde han att inte ta prinstiteln. Hur kommer det sig då? I en intervju med tidningen King har han berättat om det, och säger då att det aldrig ens fanns på tapeten att bli kunglig.

– Jag är inte född i någon kungafamilj. Jag är Christopher O’Neill, min far var Paul O’Neill. Han var en familjefar som hade sin egen identitet, arbetade hårt och lyckades bra med det, säger han i intervjun och tillägger:

– Det var mitt val att inte ta på mig några offentliga uppdrag, och därför är min roll i sammanhanget väldigt enkel: Jag finns med som stöd för min hustru. Det är en uppgift jag klarar av som herr Christopher O’Neill.

Att gifta sig med en prinsessa har inte varit helt utan konsekvenser för hans företagande. För att undvika konflikter investerar han inte längre i bolag som handlas på Stockholmsbörsen eller som har mer än en tredjedel av sin omsättning i Sverige. Han har också tidigare lämnat sitt arbete hos hedgefondförvaltaren Noster Capital.

Vi får helt enkelt se om han kommer tillbringa mer tid i Sverige nu i sommar.

Bild: Maja Suslin, Karin Törnblom/TT