LÄS MER:Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafPrins Carl Philip
Festis marknadsföring banner

Chris O'Neills chockvändning inför flytten till Sverige – blir tysk medborgare

29 jun, 2023 
Jonna Lawaetz
Chris O'Neill, Prinsessan Madeleine
Prinsessan Madeleine och Chris O'Neills flytt till Sverige skjuts upp till nästa år.
Nu avslöjar hovet att Chris blivit tysk medborgare.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Dramatiska scener på röda mattan – här ramlar kungenBrand logo
Dramatiska scener på röda mattan – här ramlar kungen

Det var tidigare i år som hovet kunde bekräfta att prinsessan Madeleine, 41, och Chris O'Neill, 47, flyttar tillbaka till Sverige efter flera år i USA.

Tanken var att prinsessan Madeleine och Chris skulle flytta till Stockholm i augusti och att barnen prinsessan Leonore, prins Nicolas och prinsessan Adrienne skulle börja skolan i samband med att höstterminen drar igång.

Men nyligen bekräftade hovet att flytten blir framskjuten till nästa år. Men det är inte på grund av strul med husförsäljningen eller Migrationsverket.

– Den kommer att skjutas fram till 2024, enligt den information som jag har, har hovets informationschef Margareta Thorgren tidigare sagt till Expressen

– Anledningen är varken ett migrationsärende, husförsäljningen, eller någonting sådant. Det är helt enkelt att tiden för familjen med allt som en flytt innebär, den har varit lite för kort.

Annons

Nya uppgifter om stoppade flytten – Chris O'Neill blir tysk medborgare

När Chris föddes i Storbritannien var han berättigad till tre medborgarskap; ett brittiskt eftersom han föddes i landet, ett amerikanskt via sin pappa och ett västtyskt via mamman. Men när lagstiftningen om hur många medborgarskap man fick ha kom, förnyade han inte sitt tyska medborgarskap.

– När tysk lagstiftning hindrade medborgare att ha fler medborgarskap resulterade det i att Chris inte förnyade sitt tyska medborgarskap, säger Margareta Thorgren till Expressen.

Lagstiftningen om att man max får ha två medborgarskap gäller även i Sverige och trots att Chris har tydlig koppling till det svenska kungahuset, uppgav migrationsverket att man inte kommer göra några undantag i frågan.

”Det finns inga undantag för tredjelandsmedborgare som ansöker om uppehållstillstånd på grund av anknytning till kungligheter”, skrev Migrationsverket på Facebook i mars, efter nyheten prinsessfamiljens flytt till Sverige.

Annons

Men nu har Chris gått och blivit tysk medborgare igen, sedan i mars i år.

I samband med offentliggörandet av den planerade flytten till Sverige tog Chris kontakt med tyska myndigheter och förklarade sitt ärende – och fick det beviljat.

– Han ansökte om nytt pass via tyska ambassaden i Stockholm, säger Margareta Thorgren, till Expressen.

Chris är alltså numera amerikan, britt och tysk, och som medborgare i EU-landet bör det inte vara några större svårigheter att invandra till Sverige.

Däremot bekräftar Margareta att 2024 fortfarande står fast som det nya flyttdatumet för prinsessfamiljen.

Hänt har sökt hovet för en kommentar.

FOTO: Karin Törnblom/TT

Annons