LÄS MER:Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafPrins Carl Philip
Festis marknadsföring banner

Chocken: Charles kan avsättas som kung – efter drottningens bortgång

10 sep, 2022 
Drottning Elizabeth II:s död chockade hela världen i torsdags.
Lördagen den 10 september utropades Kung Charles III till kung av Storbritannien och Samväldet.
Nu kan Charles avsättas som kung.
Annons
Drottning Elizabeth död – 96 år gammalBrand logo
Drottning Elizabeth död – 96 år gammal

Drottning Elizabeth II:s plötsliga bortgång, vid 96 års ålder, dominerar nyhetsflödet i hela världen just nu. Det var under torsdagskvällen den 8 september 2022 som det brittiska hovet meddelade att drottningen somnat in för sista gången vid residensen Balmoral castle i Skottland.

Vid ögonblicket av drottningens död trädde successionsordningen i kraft och hennes son prins Charles, 73, titel ändrades till kung. Under fredagen, dagen efter hans mors bortgång, höll Charles sitt första tal till nationen och under lördagen utropades han officiellt till kung.

Men nu riskerar kung Charles III att avsättas. Läs varför här!

Kung Charles III utropades officiellt till kung – kröningen återstår

Den 10 september 2022 utropas kung Charles III officiellt till kung över Storbritannien. Detta under ett rådsmöte i St James Palace i London, rapporterar SVT.

Annons

Vid det ceremoniella utropandet, som också tv-sändes, befann sig ett särskilt råd bestående av nyligen tillsatta premiärministern Liz Truss och äldre parlamentsledamöter.

Omkring 200 medlemmar närvarande, gjorde det officiella tillkännagivandet. Men det officiella utropandet är bara ett första steg mot att tillsätta den nya monarken.

Det som återstår är en kröning. Något datum för kröningen har inte fastslagits ännu enligt kanalen.

Men nu blåser ett starkt missnöje mot den nya personen på tronen och det ser ut som att kung Charles kan komma att avsättas. Varför då?

Chocken: Charles kan avsättas som kung – efter drottningens bortgång

Drottning Elizabeth var inte bara drottning över Storbritannien. Hon var även drottning över Samväldet, som består av hela 56 självständiga länder. Där var hon, och numer kung Charles, det namngivna statsöverhuvudet i grundlagen.

Annons

Nu rapporterar Reuters att flera av Samväldets självständiga länder i Västindien uttrycker sitt missnöje och önskar avsätta ett monarkiskt styre.

Missnöjet för monarkin bland några av Samväldets länder var starkt redan innan drottningens bortgång. Enligt Expressen påbörjade Jamaica processen att avsätta drottningen redan i våras.

Men när kung Charles nu tar över den brittiska tronen har ledarnas röster alltså höjts. Politiker och aktivister i i de forna koloniländerna vill avsätta monarkin som deras statsöverhuvudet och bli republiker. Vidare vill de att Storbritannien också ska betala skadestånd för slaveriet under kolonialtiden.

Sara Malm, krönikör på Expressen, skriver idag lördag att Charles låga popularitet och höga ålder inte ligger honom i fatet. Men att det är de starka republikanska vindarna som blåser i Karibien som kan vara avgörande för kung Charles eftermäle.

Det är alltså fullt möjligt att kung Charles kommer inleda sin tid på tronen med att förlora en inte oansenlig del av den brittiska monarkins konstitutionella makt”, skriver Sara i en krönika i tidningen.

FOTO: Tim Rooke/Shutterstock

Annons