3 veckor efter födseln – kungliga reglerna Archie måste följa

Archie Harrison Mountbatten-Windsor i famnen på sina föräldrar Meghan Markle och prins Harry.

För några veckor sedan föddes Meghan Markle och prins Harrys son Archie. Som en kunglighet finns det många regler som han kommer vara tvungen att följa, vissa regler som redan börjat gälla.
Slå på ljud

Äkta makarna Meghan Markle, 37, och prins Harry, 34, är inte direkt kända för att följa traditioner. När parets första barn Archie Harrison Mountbatten-Windsor föddes den sjätte maj i år, valde exempelvis valde Meghan att inte föda på St. Marys sjukhus. Den traditionsenliga bilden utanför sjukhuset med den nyfödda bebisen och två stolta föräldrar tackade hon också nej till.

Istället var det prins Harry själv som berättade att Archie kommit till världen utanför familjens hem Frogmore cottage. Han var så exalterad över att han fått en son att han ville dela med sig av den glädjande nyheten direkt.

Brittiska hovet har tidigare meddelat att hertigparet valt att inte ge sin son några av familjens titlar. Men samtidigt har de inte något emot att sonen får hans rättmätiga titel när Charles blir kung, vilket då kommer vara Hans Kungliga Höghet, prins Archie Harrison Mountbatten-Windsor.

Trots att Archie inte fått någon kunglig titel av sina föräldrar, finns det strikta regler som han ändå måste följa då han är en del av den brittiska kungafamiljen, vilket Youtube-kanalen The Talko rapporterar om.

Dopet

Den första regeln handlar om dopet. Alla kungliga bebisar döps när de är några veckor gamla och vattnet som hälls över deras huvuden kommer från Jordan floden i Mellanöstern.

Archie kommer få ha sig en speciell dopklänning som redan har burits av hans kusiner prins George, 5, prinsessan Charlotte, 4, och prins Louis, 1. Det är en kopia av klänningen som gjordes till Drottning Victorias barn år 1841.

Julafton

När det är dags för att fira jul i vinter kommer Archie förmodligen att fira den tillsammans med familjen på Buckingham palace, vilket anses vara normen för kungafamiljen.

Precis som i Sverige öppnar kungligheterna sina julklappar på julafton, eftersom att juldagen kan vara stressig med många olika upptåg.

Archies farbror Prins William, 36, och Kate Middleton, 37, har tidigare brutit mot traditionen och tillbringat julen tillsammans med Kates familj på annan plats. Men i och med att Meghan firade jul på Buckingham palace redan innan hon och Harry gifte sig, kommer nog lilla Archie också att göra det.

Sociala medier och språk

Medlemmar av kungafamiljen får inte ha egna sociala medier-konton, istället ska de bara använda officiellt konton. Archie kommer alltså inte få ha sitt eget konto när han blir äldre.

Archie kommer dock inte begränsas när det kommer till språk – utan kommer lära sig att prata fler språk än engelska.

Eftersom kungafamiljen ofta träffar många internationella gäster hemma och reser utomlands mycket, kommer Archie förväntas kunna flera språk för att nå ut till många olika människor utan att behöva en tolk.

William och Kates barn lär sig exempelvis att prata spanska eftersom att det är det andra mest förekommande språket i världen.

Vett och etikett vid middagen

Det kommer ta ett tag innan Archie sitter vid middagsbordet, men det finns vissa regler när det kommer till att äta med den kungliga familjen. För det första, han eller någon av de andra barnen är inte tillåtna att sitta med med vuxna under formella familjemiddagar.

Istället får de sitta vid ett separat bord och får hjälp av nannies. Detta för att sådana middagar är till för artiga och sofistikerade, vuxna samtal.

För det andra, Archie kommer att vara tvungen att basera sina måltider kring av drottning Elizabeth, 93, gör. Det är nämligen förbjudet att fortsätta att äta efter att drottningen har ätit färdigt. Som tur är för Archie är varken drottningen eller hennes arvinge prins Charles, 70,  kända för att äta särskilt fort.

Klädseln

Även barnen av den kungliga familjen måste följa vissa riktlinjer när det kommer till kläder.

På bilder av prins George syns han alltid med shorts på sig och det är ingen slump. Shortsen är en återgång till en era när den ansågs vara toppklass för unga pojkar att på sig shorts istället för byxor.

Eftersom att den kungliga familjen både gärna följer traditioner och gärna gärna håller fast vid hög standard, betyder det att varken prins George, prins Loui eller Archie kommer att ha på sig långbyxor på ett bra tag.

Om Archie vill ha på sig långbyxor som sin pappa måste han förmodligen vänta tills han är sju eller åtta år.

På resande fot

Kungligheter reser runt mycket i världen och det finns en drös med regler att följa för en kunglighet som är utomlands. Under en lång tid var det förbjudet för flera kungligheter att flyga med flygplan tillsammans – om något skulle gå snett. Den här regeln har dock brutits om och om igen. Prins William har till exempel flygit med sina barn flera gånger.

För att resa utomlands behöver dock alla sin pass med sig – alla utom Drottning Elizabeth då. Brittiska pass är ju trots allt utförda i hennes namn, så därför behöver hon inget.

Varje gång Archie packar för resan, kommer han behöva packa ned en helsvart klädseln – varför? Om någon skulle gå bort när han befinner sig på resande fot. Denna regel kom efter en händelse då en nära anhörig gick bort och drottning Elizabeth var fast på ett plan och hade inte några passande kläder med i packningen. Det ledde till att någon fick komma med en svart klädsel till henne så att hon kunde gå av planet.

I och med att kungligheterna ofta reser och träffar många fans och människor varje dag, finns det en regel gällande fysisk beröring. Kungligheterna ska helst undvika att ha fysisk kontakt med folk som inte är medlemmar av familjen. Anledningen är för att undvika att bakterier ska spridas, så att det ingen blir sjuk på när de behöver resa så mycket.

Det är av denna anledning som de ofta har på sig vantar eller en handväska i handen.

Både Meghan och Harry brukar dock bryta denna regel, då Meghan ofta har setts skaka hand med folk utan handskar och hon tenderar också att krama fans ibland.

Men att röra kungliga bebisar är en stor no-no och det återstår att se hur strikta föräldrarna kommer vara med denna regel.

Kungliga hållningen

Windsor-vinkingen, en speciell vinkning som är en viktig del för den som är en medlem av kungafamiljen. Det är en distinkt stil av handvändning, där man håller handen vertikalt och vrider lätt på handleden.

Förutom vinkningen måste Archie också lära sig att bemästra en perfekt hållning. Han kommer att lära sig att stå med en perfekt rak rygg med fötter na axelbrett i sär.

Om Archie någon gång får en syster så måste hon lära sig ”duchess slant”, en sittande position för kungliga kvinnor som inte ska korsa benen mer än sina anklar tillsammans och luta sig aningen åt sidan. Sedan är det viktigt att ha hakan uppe och axlarna tillbaka.

FOTO: TT/Dominic Lipinski

SENASTE NYTT!