Kungens miss inför dopet stoppade Carl Philip och Sofia

Kungens miss inför dopet stoppade Carl Philip och Sofia
Kommunikationsmissen som hindrade de viktiga förberedelserna inför fredagens dop.
Annons

Carl Gustaf ha titeln kung, men nu har han bevisat att även han är mänsklig. Orsaken är att hans miss inför prins Gabriels dop satt käppar i hjulet för de nyblivna tvåbarnsföräldrarna prins Carl Philip och prinsessan Sofia.

Annons

Enligt uppgifter till Expressen ska det hela handla om utformningen av ett heraldiskt vapen, som bland annat symboliserar vilket hertigdöme respektive kunglighet tilldelats.

Processen inför Gabriels dop ska ha startat utan några farthinder; kungen beställde genom riksmarskalk Svante Lindqvist att Riksarkivet framställa förslag till vapen och namnchiffer. Därefter gick Carl Philip och Sofia igenom dem, och bestämde sig på bara några få timmar.

Annons

”Tack för förslagen! Prinsparet gillar förslag nr 1”, skrev deras sekreterare i ett mejl som Expressen har tagit del av.

Men det var här det också tog stopp. För trots att det är föräldrarna själva som fick ta beslutet så måste beställningen om att vapnet och monogrammet göras av farfar kung Carl Gustaf, och det dröjde hela två månader innan Riksarkivet fick tummen upp.

– Vad som hände där vet jag inte. Kungen fastställde sedermera det förslag som prinsparet hade valt, säger Henrik Klackenberg, statsheraldiker vid Riksarkivet, till Expressen.

Enligt honom ska det inte ha behövt ändras några detaljer i utformningen.

– Det var någon kommunikationsmiss skulle jag tro, säger Klackenberg.

FOTO: Ibl

Se mer från den spännande nöjesvärlden hos Hänt:

Dela på:
Annons
Laddar nästa artikel…