TRENDAR JUST NU!Exklusivt på HäntKändisintervjuer du vill seMasked singerRobinson 2024NyhetsmorgonUllared-profilerna

Artisternas ord om TV4:s nya ändring i Idol: ”Konstigt”

19 okt, 2018 
AvAgnethe Alm
Tv4:s ändring av Idol 2018
Deltagarna i årets Idol har fått betydligt mindre professionell hjälp än tidigare år – något jurymedlemmen Nikki Amini ser kritiskt på. Nu ger idolerna sin syn på saken.
Annons

De som har följt Idol sedan starten 2004 har kanske märkt att årets säsong är något annorlunda än tidigare år. För första gången har idolerna fått bygga sina framträdanden helt själva fram tills andra fredagsfinalen. Under hela kvalveckan och första fredagsfinalen fick de välja kläder och utforma sina egna nummer på scen, helt utan professionell hjälp.

Det var först inför andra fredagsfinalen som Idol-deltagarna fick träffa en sångcoach och få hjälp med sin koreografi. Att hjälpen kom in så sent var något som jurymedlemmen Nikki Amini kritiserade. Hon menar att effekten av beslutet varit att de första två fredagsfinalerna inte hållit måttet.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

– Att ta klivet till den stora scenen och studiopubliken blir en påfrestning, nervositeten ökar. Både scenspråksmässigt och sångmässigt så har de inte kunnat ta så stora steg vecka till vecka, sa Nikki Amini till Expressen.

Enligt Malin Knave, exekutiv producent för Idol 2018, är ändringen en sanning med modifikation, som stöds först till andra fredagsfinalen.

Annons

– Det finns en mängd expertis på plats redan från start då det är en enorm apparat att medverka i Idol. Hjälpen kommer gradvis eftersom det är svårt att ta in allt samtidigt för våra deltagare och därför har vi valt att ta in olika delar av stödet vid olika tidpunkter. Att bli en färdig artist är en process och vi vill gärna bjuda in tittarna till att se den processen, säger Malin Knave, exekutiv producent till Hänt.

Idol-finalisterna själva har märkt att deras säsong skiljer sig från tidigare år.

– Vi har pratat mycket med tidigare idoler och de har varit såhär ”Jaha, har ni inte fått hjälp med det? Det är lite konstigt”. Så vi sitter ju och jämför med tidigare år där de har haft ett annat koncept och det blir ju konstigt då, säger Nathalie Brydolf, 23, till Hänt.

Däremot tror Nathalie att deras utveckling kommer synas mer i år än tidigare år på grund av den senarelagda hjälpen.

– Vi har ju precis börjat få hjälp. Om två, tre fredagar har vi kommit till en helt annan nivå kan jag tro. Och det är ju jättespännande, för det blir konstigt för tittarna. De ser ett gäng som inte har fått hjälp och tänker ”Oj, det här är inte samma nivå som tidigare år”. Men det är ju inte så konstigt heller, för vi står ju där med bara det vi har i bagaget själva sedan innan.

Annons

Anledningen till nivåskillnaden enligt idolerna

Även Sebastian Walldén, 23, har uppmärksammat tittarnas kritiska kommentarer på idolernas framträdanden och kan förstå att de tycker som de tycker.

– Personligen tycker jag att det har varit jätteroligt att det har varit så här, för man har verkligen fått visa vem man är och vad man går för. Men jag kan förstå folket där ute. Man har ju hört lite vad folket tycker och de tycker ju att det är allmänt dålig nivå i år, vad jag har hört. Men det inte riktigt sant, säger han till Hänt.

Sebastians teori om varför nivån inte är lika hög som förra året är att 2017 års idoler fick hjälp redan vid kvalveckan, vilket är långt ifrån vad årets idoler har fått.

Bragi Bergsson, 25, ser båda sidor av TV4:s förändring. Å ena sidan hade han gärna velat få en del hjälp tidigare, bland annat från sångcoachen Daniel Zangger Borch, 52, men samtidigt förstår han produktionens vilja att se utveckling.

Annons

– Vi är inte färdiga artister. Ingen här är färdig artist, annars hade vi inte varit här. Om någon hade varit en solklar artist redan hade den förmodligen inte varit med i Idol. De vill se en utveckling och visa att man kan utvecklas i Idol och då tycker jag att det är helt okej. Nu har vi faktiskt börjat få hjälp så nu hoppas jag att alla steppar upp, säger han och fortsätter:

– Sett över hela höstsäsongen, från kvalveckan och fram, tror jag att man kommer få en större förändring på de som står i final till exempel. Om vi tittar på dem från början och i slutet tror jag man får se en större förändring i år är vad man sett tidigare år på samma person.

Missa inte de senaste snackisarna i nöjesvärlden just nu:

FOTO: Ibl

Annons