Hovet svarar på nya kritiken om Madeleines förlossning – sanningen om födseln

Hovet svarar på nya kritiken om Madeleines förlossning – sanningen om födseln
Prinsessan Madeleine får kritik för att ha särbehandlats på Danderyds sjukhus. Nu bemöter hovet kritiken.
Annons

Torsdagskvällen den 8 mars lades prinsessan Madeleine, 35, in förlossningsavdelningen på Danderyds sjukhus. Strax efter midnatt föddes dottern prinsessan Adrienne – ett välskapt flickebarn på 3465gram. Under lördagen lämnade mor och dotter sjukhuset och åkte hem till våningen vid Hovstallet på Östermalm.

Annons

De senaste dagarna har skarp kritik riktats mot att prinsessan Madeleine fick särbehandling på förlossningen på Danderyds sjukhus.

Nu bemöter hovet kritiken.

– Den information som jag har är att många platser fanns tillgängliga på förlossningen när prinsessan Madeleine var där och hon tog inte någon annans plats. Prinsessan åkte in till sjukhuset för att föda sitt barn, som alla mödrar har rätt att göra, säger hovets presschef Margareta Thorgren, enligt Expressen.

Författaren Lisa Bjurwald, medlem i Republikanska föreningen, rasade över hur prinsessan Madeleine särbehandlats i ett debattinlägg nyligen på SVT Opinion.

”Inte i baksätet på en taxi eller på en kaotisk BB-avdelning, utan i en köpt sal med eget läkarteam. Hennes mor råkar nämligen vara prinsessa. Ingen annan kvinna i Sverige kan klara sig undan BB-krisen genom att plocka fram plånboken.”

Enligt uppgifter till tidningen Expressen hade ett eller flera rum har reserverats på förlossningsavdelningen inför prinsessan Madeleines nedkomst.

Annons

På frågan om något rum varit reserverat eller bokat till prinsessan Madeleine, skriver Lovisa Ernestam, verksam på presstjänsten på Danderyds sjukhus, följande i ett mejl till tidningen Expressen:

– Offentliga personer med en säkerhetsrisk som exempelvis medlemmar i kungahuset har, tillsammans med andra grupper, som patienter med medicinsk anledning och personer med skyddad identitet, prioriterad plats på förlossningen, skriver Lovisa till tidningen.

Tidigare i år uttryckte prinsessan Madeleine en oro över hur svenska folket skulle reagera på att hon föder sitt barn i Sverige. Enligt såväl Svensk Damtidning som Expressen var prinsessan rädd för att utsättas för kritik om att hon är en ”lyxprinsessa” som utnyttjar skattesystemet och kommer hem till Sverige bara när det passar henne.

På grund av denna oro meddelade hovet att Madeleine och maken Chris O’Neill, 35, själva skulle bekosta förlossningen.

– Det är inte så att de kommer hem från England för att utnyttja Sveriges förlossningsvård och skattepengar, utan de bekostar detta själva, sade Margareta Thorgren den 2 mars.

Prinsessan Madeleine är gift med herr Chris O’Neill. Paret har sedan tidigare dottern prinsessan Leonore, 4, och sonen prins Nicolas, 2.

Foto: Ibl

 

Dela på:
Annons
Laddar