Mila Kunis rasar mot sexismen i Hollywood: "De sa att jag aldrig skulle jobba igen"

Mila Kunis rasar mot sexismen i Hollywood: "De sa att jag aldrig skulle jobba igen"

När hon vägrade posera avklätt sa producenten att hon aldrig skulle få jobb igen. Nu ryter Mila Kunis ifrån.

Mila Kunis, 33, är en av Hollywoods mest välkända aktriser, på bloggen A plus, som startades av maken Ashton Kutcher, 38, skriver hon ett starkt inlägg där hon kritiserar sexismen i Hollywood och arbetsplatser generellt.

Speciellt minns hon hur en producent sagt till henne att hon aldrig kommer få jobb igen om hon inte poserar halvnaken på ett tidningsomslag för att göra reklam för sin film.

– “Du kommer aldrig jobba i den här stan igen”?! Jag blev rasande, kände mig objektifierad, och för första gången i min karriär sade jag “Nej”. Och vet ni vad? Världen gick inte under, skriver Mila.

En av storfilmerna Mila har gjort sedan dess är hitkomedin “Bad Moms” som kom ut tidigare i år.

LÄS MER: Gina Dirawi: “Män är överskattade” 

Filmen blev ändå en hit, och Mila har varit långt ifrån arbetslös. Producenten, menar Mila, satte ord på den rädsla många kvinnor känner.

–Vi har lärt oss att tro att om vi står upp för oss själva kommer vårt levebröd att hotas och vi kommer gå under. Vi vill inte slängas ut för att vi anses vara en “bitch”, så vi kompromissar, upprätthåller status quo, och hoppas innerligt på att en förändring är på väg.

Men förändringen sker inte snabbt nog. En studie kring löneskillnader visar att klyftan mellan könen först kommer försvinna om 136 år. Tills dess kommer kvinnor fortsätta spela efter regler fastställda av en mansdominerad arbetsplats.

– Under min karriär har det funnits stunder då jag förolämpats, åsidosatts, fått lägre lön, blivit kreativt ignorerad och förminskats på grund av mitt kön. Jag intalade mig själv att för att lyckas i den här industrin var jag tvungen att spela med, men ju äldre jag blir desto mer inser jag vilket skitsnack det är, skriver Mila.

Mila hoppas bidra till att utvecklingen går snabbare fram.

Tankemönstren som tillåter oss att göra skillnad på människor baserat på kön har djupgående rötter i många av samhällets institutioner och dess upprätthållande sker ofta så subtilt att vi inte märker av det i vårt eget beteende.

– Jag är färdig med att kompromissa, och ännu mer att bli kompromissad. Så från och med nu, när helst jag möter en sådan kommentar, öppen eller subtil, kommer jag tilltala den. Jag kommer stanna upp och göra mitt bästa för att utbilda, förklarar Mila.

Ashton har delat inlägget på Facebook, där han uttrycket sin stolthet över Milas ord.

Hon inser att detta är en lyx som inte alla har, och att andra kvinnor har fått möta svårare förtryck än hon själv. Hon är även tacksam för att ha en plattform där hon kan uppmärksamma problemet.

– Jag kommer jobba i den här stan igen, men jag kommer inte jobba med dig, avslutar hon.

LÄS OCKSÅ: 8 anledningar att internationella kvinnodagen fortfarande behövs

Foto: IBL

FRÅN FÖRSTASIDAN