Hård kritik mot Adele efter Instagrambild

Adele
En ny kritikerstorm har blåst upp kring Adele. Den här gången anklagas hon för kulturell appropriering efter att superstjärnan poserat på en bild med en bikiniöverdel prydd av den jamaicanska flaggan och håret i bantu-knutar.
Annons

Som sångerska är Adele, 32, hyllad som en av världens främsta. Hon har bland annat vunnit 15 Grammy-statyetter sedan debutplattan 19, som släpptes 2008.

Titt som tätt hamnar hon dock i skottlinjen från kritiker – och nu har det hänt igen.

Kontroversen efter Titantic-festen

När den brittiska sångerskan firade 30 år 2018 bjöd hon in till en storslagen fest. Temat hämtade hon från sin favoritfilm Titanic. Hon klädde själv ut sig som huvudpersonen Rose (spelad av Kate Winslet i filmen) och med på festen var bland andra tv-personligheten och komikern Alan Carr, Fifty shades of grey-regissören Sam Taylor-Johnson och skådespelaren Aaron Paul, känd från bland annat Breaking bad och Westworld.

Annons

Mot slutet av festen spelade, likt filmen, en orkester och festdeltagarna bar flytvästar. När Adele senare lade ut bilder från festen började kommentarerna rulla in, och en del tyckte att det var osmakligt att ha en fest som kretsade kring tragedin.

Annons

”Är Adele medveten om att Titanic baseras på en verklig händelse? 1500 offer miste livet när skeppet sjönk. Inte något bra partytema alls”, skrev till exempel en person.

 

Tidigare i år lade hon en bild som återigen väckte reaktioner från fansen. Den gången handlade det om att hon gått ner mycket i vikt och att hon på bilden var i det närmsta oigenkännlig.

Adele ser inte ens ut som Adele längre och det är så ledsamt, jag brukade se upp till henne för att hon var så unik och annorlunda mot andra. Men nu ser hon ut som en av alla andra Barbies”, skrev en belackare. Samtidigt försvarades hon av långt fler.

Annons

Nya bilden som får kritikerna att rasa

Nu har det alltså hänt igen. I sitt senaste inlägg på Instagram uppmärksammar hon den inställda Notting Hill-karnevalen som hyllar karibisk och svart kultur i Storbritannien. Festligheterna blev på grund av coronapandemin inte av i år.

”Glad det-som-skulle-ha-varit-Notting hill-karnevalen, mitt älskade London”, skriver hon.

På bilden har hon en bikiniöverdel med den jamaikanska flaggan, och håret är fixat i bantu-knutar. Och det är det som kritikerna reagerar på.

”Svarta personer förlorar sina jobb för att de har håret så, men kul att du har det trevligt?”, skriver en person.

”Jag älskar verkligen Adele, hon är underbar och jag försöker förstå varför folk försvarar henne; men jag är ledsen, det här är fel”, skriver en annan och en tredje slår fast: ”Det här är kulturell appropriering för mig”.

Annons

 

Fansens stöd

Sedan kontroversen uppmärksammades har många gått till Adeles försvar och stöttar sångerskan.

”Alla ni som inte är karibiska som säger att det här är appropriering: Ni talar inte för oss!”, skriver en person.

Annons

”Kulturell uppskattning, inte appropriering. Bli inte kränkta för jamaicanernas skull, för vi bryr oss inte”, skriver en annan, och en tredje skriver: ”De attackerade henne för att hon förlorade vikt. De attackerar henne för att visa sin kärlek till andra kulturer…”.

Bild: Instagram/

Se mer från den spännande nöjesvärlden hos Hänt:

Dela på:
Annons
Annons
Annons
Annons
Laddar nästa artikel…