döda kändisar

Dödsorsaken fastställd – tragiska orsaken bakom Charlbi Deans död

Charlbi Dean

Det var i somras som den unga skådespelaren Charlbi Dean gick bort.
Den unga talangen medverkade i Ruben Östlunds film Triangle of sadness.
Nu har Charlbis dödsorsak fastställts.
Lisa och Henrik Borg om första kyssen: ”Jätteäckligt”
0:25

Efter reklamen: Lisa och Henrik Borg om första kyssen: ”Jätteäckligt”

(0:25)

Slå på ljud

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Måndagen den 31 augusti gick den sydafrikanska skådespelaren Charlbi Dean plötsligt bort endast 32 år gammal. Hon hade känt lite symptom och bett fästmannen Luke Volker, ta henne till akuten och dog bara timmar senare, rapporterar Rolling Stone.

Talangen var känd för sina roller i Spud-filmerna och dramaserien Black lightning. Hon hade även den kvinnliga huvudrollen i svenska Ruben Östlunds, 48, film Triangle of sadness, som vann Guldpalmen i Cannes tidigare i år. Där även den svenska konstnären och tv-personligheten Carolina Gynning spelar en roll.

ANNONS: Passa på – ett riktigt schysst elavtal! 0 kronor i månadsavgift i 9 månader och en öresrabatt på det rörliga elpriset som motsvarar 7,5 öre/kWh inklusive moms. Ingen bindningstid, ingen uppsägningstid. Läs mer hos Skellefteå Kraft (Extern Länk)

Skådespelaren sörjs av nära och kära

När skådespelaren gick bort sörjdes hon av nära och kära. En av dem var regissören Ruben Östlund. Han delade med sig av sin sorg i ett inlägg på Instagram efter tragiska beskedet.

"Charlbis plötsliga bortgång är en chock och en tragedi. Det är en ära att ha fått lära känna och arbeta med henne", skrev han.

”Tanken på att hon inte kommer finnas vid vår sida framöver gör mig väldigt ledsen. I denna svåra tid går mina tankar till hennes nära och kära, hennes familj och hennes fästman Luke”.

Även tv-profilen och konstnären Carolina Gynning delade med sig av sorgen. Hon lärde känna den unga talangen under inspelningarna av Triangle of Sadness, där Gynning hade en liten roll.

– Jag är chockad och fruktansvärt ledsen. Hon var världens och finaste tjej och bara 32 år gammal, jag har inte ord, har Carolina Gynning tidigare sagt till TT.

Charlbi Dean dödsorsak fastställd

Nu fyra månader senare har skådespelarens dödsorsak fastställts. Charlbis obduktion visar att hon dog av sepsis orsakad av bakteriesläktet capnocytophaga, en komplikation av hennes avsaknad av en mjälte, skriver People. Charlbis fick operera bort sin mjälte 2009 då hon var med om en tragisk bilolycka, då hon även bröt ryggen och flera revben.

Personer utan mjälte eller med autoimmuna sjukdomar har svårt att bekämpa infektioner och drar på sig lättare sjukdomar. Bakterien som ledde till Charlbis död är ovanlig. Men den finns i olika arter och kan utvecklas i munnen på människor och på hundar och katter, enligt USA:s folkhälsomyndighet CDC.

Det är fortfarande okänt om ett djur bidrog till skådespelarens infektion och död, då rättsläkaren inte har offentliggjort hela obduktionen.


FOTO: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN