vladimir putin

Vittnesmålen inifrån: Putin vägrar lämna bunkern – rädd för mordförsök

Vladimir Putin.

FOTO: TT
Vladimir Putin är paranoid och fruktar mordförsök om han lämnar sin bunker.
Den tidigare officern Gleb Karakulov avslöjar nu att den ryska presidenten inte ens vågar använda en mobiltelefon.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Vladimir Putin: ”Vill avsluta detta krig”
0:42

Efter reklamen: Vladimir Putin: ”Vill avsluta detta krig”

(0:42)

Slå på ljud

Den tidigare ryska officern Gleb Karakulov, 35, arbetade i säkerhetsstyrkan FSO i över tio år. Hans jobb var att kryptera och se till att kommunikationen mellan Vladimir Putin, 70, och Kreml var säker under resor.

För fem månader sedan valde Karakulov att fly. Under en resa till Kazakstan försvann han spårlöst och lämnade Ryssland bakom sig. Nu avslöjar han för den brittiska redaktionen Dossier Center att Vladimir Putin är paranoid – han är så rädd att han ”hellre stannar i sin bunker” än lämnar den.

– Jag åkte på många jobbresor med honom och det blev många innan 2020. Efter det stannade han i sin bunker, berättar Karakulov för Dossier Center.

Livrädd för mordförsök

Vladimir Putin är idag rädd för att utsättas för mordförsök, enligt den tidigare officern. Men hans rädsla och paranoia tog fart redan under pandemin när han fasade att smittas av Covid-19.

Det är en rädsla som inte avtagit.

Enligt Karakulov måste de som arbetar tillsammans med Putin sitta i karantän i två veckor innan de kan möta honom personligen.

– Då uppfattas de som ”rena” och kan arbeta i samma rum som Putin, säger Karakulov till Dossier Center.

Använder inte mobiltelefon

På grund av sin rädsla använder Vladimir Putin varken mobiltelefon eller dator, enligt Karakulov. All information han får till sig får han från sina närmsta män.

– Under alla mina år säkerhetsstyrkan har jag aldrig sett honom använda en mobiltelefon, säger Karakulov.

– Putin, han använder inte internet eller en mobiltelefon. Han får bara sin information från sin inre cirkel, vilket innebär att han lever i en informationsbubbla.

”Bättre hälsa än många andra människor i hans ålder”

Trots att många spekulerat kring Putins hälsa menar den tidigare officern att Putin mår bra för sin ålder. Han tillbakavisar uppgifter om att presidenten skulle vara dödligt sjuk.

– Om han har några hälsoproblem så måste det vara på grund av sin ålder. Det har han antagligen, men det är inget speciellt allvarligt, tror jag. Han har bättre hälsa än många andra människor i hans ålder. Han kollas av läkare en gång per år, säger Karakulov till Dossier Center.

FOTO: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN