Villa Kassman: Duons hemliga plan för slottet på Storholmen

Tio år innan bråket om slottet på Storholmen bröt ut fanns en hemlig plan för att rädda det förfallna palatset.

Stefan Mattsson/Aftonbladet/TT & BJÖRN LINDAHL/Aftonbladet
Det nedgångna slottet ute på Storholmen blev en riksangelägenhet när det visade sig att hockeyspelaren Leif R Carlsson, vägrade att flytta ut.
Nu har Hänt begärt ut ritningarna och kan avslöja de hemliga planerna som skulle rädda Villa Kassman.
Villa Kassman – se det otroliga huset
Slå på ljud

Det pampiga men i dag slitna slottet ute på Storholmen började byggas om 1917 av bankiren Gunnar Kassman. Han hade köpt hela ön och det mer ordinära stenhuset förvandlades nu till en lyxig herrgårdsliknande byggnad med flyglar och 24 rum, med salonger, teater och gästvåning.

Men glanstiden för Gunnar Kassman var kort, i början av 20-talet gick hans bankfirma i konkurs. Samtidigt som ön såldes började fritidshus byggas runt om på Storholmen.

Huserade Sovjets ambassad

På 1930-talet drevs Villa Kassman som pensionat och under andra världskriget hyrdes den ut till Sovjets ambassad, enligt Uppsala stadsteater som nyligen använde villan som fond för en fotografering.

Bild av Villa Kassman från 1930.

Bilden är daterad till 1930 och visar Villa Kassman från sin bästa sida, med dammen och den grönskande trädgården.

OKÄND

Från 50-talet stod villan mest tom och började förfalla allt mer. Från 1975 hyrdes den ut till ett kollektiv som huserade där fram till 1993.

Hockeyduon köper slottet på Storholmen

I slutet av 90-talet hade Nils Andersson och hockeyspelaren Leif R Carlsson storartade planer för Villa Kassman. De slog till 1997 och köpte tillsammans det slitna palatset.

Duon hade lärt känna varandra 1982 när Nils Andersson, som var ordförande Södertälje SK, värvade Leif R Carlsson från AIK till Södertälje för att ta klubben till Elitserien. Två år senare vann de SM-guld tillsammans.

Kompanjonerna var goda vänner och ägde hälften av villan när de köpte den 1997.

Leif R Carlsson står utanför Villa Kassman.

Leif Carlsson köpte Villa Kassman tillsammans med Nils Andersson 1997.

LINDAHL BJÖRN/Aftonbladet

Carlsson säljer sin del av Villa Kassman

Men 2005, åtta år efter köpet, säljer Leif R Carlsson sin andel. Han ligger i skilsmässa och Nils Andersson köper ut honom. Trots försäljningen och att lagfarten därefter enbart står på Nils Andersson hävdar Leif i intervjuer i dag att han fortsatte äga hälften av huset, skriver Aftonbladet.

Villan var som sagt i väldigt dåligt skick vid köpet -97. Nils Andersson menar att han lagt flera miljoner på att rusta huset och även stått för alla löpande kostnader.

– Fram till 2005 hade jag lagt ner nio miljoner kronor och då kom vi överens om att jag skulle köpa loss hans halva, för det var ju orimligt att han skulle stå kvar som ägare på en egendom i ett läge där han inte betalat en enda spänn, säger Nils Andersson till Sportbladet.

I dag ligger ett däck över den gamla dammen och hela Villa Kassman är i stor behov av en renovering.

I dag ligger ett däck över den gamla dammen och hela Villa Kassman är i stor behov av en renovering.

LINDAHL BJÖRN/Aftonbladet

Dokument avslöjar planen

Men enligt dokument som Hänt tagit ut från Lidingö stad var Leif fortfarande högst delaktig i arbetet kring Villa Kassman. Han var den som var på plats när huset besiktigades och i ett mejl ber Nils Andersson honom att delta i ett möte med Lidingö stad kring en ombyggnation.

På planritningarna kan man se att Villa Kassman har två matsalar, vinkällare, spaavdelning, salar och sällskapsrum. Bland annat finnas ett ”herrum” och ”damrum” på entréplan. Förutom sällskapsrummen har villan åtta sovrum, sex badrum och flera kök.

I ena flygeln fanns kök och sovrum där tjänstefolket hos bankir Kassman bodde.

Ett av badrummen i Villa Kassman.

Ett av badrummen i Villa Kassman. En marmorskiva har lagts över toaletten.

Stefan Mattsson/Aftonbladet/TT

2012 hade duon planer på att bygga om flyglarna och sälja dem för att finansiera upprustningen av slottet. Då skickades också ritningar av huvudbyggnaden och flyglarna in till Lidingö stad.

I ett mejl till Nils Andersson skriver Leif R Carlsson om mötet med han haft med Lidingö stad:

”Jag förklarade om det det skulle finnas möjlighet att behålla slottet var det nu dags att agera. Jag presenterade även att min uppfattning att Nils hade för avsikt att lämna in en fråga gällande Lidingös intresse för en planändring och med stöd av kommunens svar bestämma hur han skulle gå vidare”.

En drinkvagn i ett av villans rum. Bakom skymtar en vacker kakelugn.

Även om Villa Kassman i dag är nergången vittnar föremålen som lämnats kvar om festligheter, lyx och flärd. Vid den vackra kakelugnen i ett av rummen står en drinkvagn.

Stefan Mattsson/Aftonbladet/TT
En Villa Kassmans vackra salar.

En av Villa Kassmans vackra salar, fångad på bild 2014.

Stefan Mattsson/Aftonbladet/TT

Skulle bjuda in tv-team

Nils Andersson och Leif R Carlssons plan för att rädda villan var alltså att ändra planlösningen för flyglarna och göra om dem till två lägenheter. Genom att sälja lägenheterna skulle de få in de pengar som krävdes för att finasiera den omfattande renoveringen av huvudbyggnaden.

En annan plan var bjuda in ett tv-team under slottsrenoveringen och få in ytterligare finansiering genom ett tv-projekt. Genom åren har huset använts vid flera fotograferingar och filminspelningar. Bland annat hyrdes det ut när Benjamin Ingrosso spelade in musikvideon till låten ”Shampoo”.

Villa Kassman, våning för våning:

Villa Kassmans källarplan med huvudbyggnad och flyglar.

På villans källarplan finns vinkällare, bastu med bubbelpool och en underjordisk matsal.

Villa Kassmans bottenplan med entré och flera salar.

På entréplan möts besökaren av flera stora salar och ett herr- och damrum, enligt planritningarna. Genom pelargångar kan man ta sig ut i flyglarna med friskvårdsavdelning och ett stort kök.

KHL-projektet ”Crowns”

2008 lanserade den ryska hockeyligan KHL. Åtta år senare presenterade Leif R Carlsson planen att introducera ett svenskt lag i ligan. Arbetsnamnet var ”Crowns” och laget skulle spela sina matcher i Sverige. Någonstans fanns en plan om att villan skulle bli en del av projektet.

Men svenska ishockeyförbundet sa nej till upplägget och hela projektet strandade.

I efterhand har många journalister beskrivit presskonferensen som som rörig och oklar.

Men Leif R Carlsson säger att han fortfarande tror på projektet. I dag finns inte pengarna, men då, 2016, fanns finansiering klar, enligt Carlsson, det enda problemet var det svenska ishockeyförbundet, berättade han för Sportbladet i en intervju i våras:

– Jag hade fått all finansiering. Jag hade klart 125 miljoner som låg färdigt. Det var inte det som var problemet, utan problemet var att få spela matcher i Sverige och det tillät inte Svenska Ishockeyförbundet och då vågade inte det ryska förbundet ta striden med det svenska.

Leif R Carlsson under presskonferensen om KHL-projektet ”Crowns” 2016.

Leif R Carlsson pratar under presskonferens för KHL-projektet ”Crowns”.

Janerik Henriksson/TT

Bråket om Villa Kassman

Förra året sålde Nils Andersson vidare Villa Kassman till en ny ägare som var beredd att restaurera slottet på Storholmen. Priset var 22 miljoner kronor.

Men när den nya ägaren i våras dök upp för att besiktiga sin egendom vägrade Leif R Carlsson att släppa in honom. Leif hade folkbokfört sig på adressen och uppgav för Mitti Lidingö, som var först att rapportera om saken, att han bott där från och till i 23 år.

Leif R Carlsson ansåg att hans signatur vid försäljningen 2005 inte spelade någon roll, han hade ändå rätt till villan. Det blev rabalder i tidningar och tv när husbråket blev känt.

När Hänt söker Leif R Carlsson för att fråga honom om planerna från 2012 svarar han inte.

Leif R Carlsson menar att han har rätt till Villa Kassman – trots att han sålde sin andel redan 2005.

Leif R Carlsson menar att han har rätt till Villa Kassman – trots att han sålde sin andel redan 2005.

LINDAHL BJÖRN/Aftonbladet
Leif R Carlsson står på balkongen på Villa Kassmans första våning.

Leif R Carlsson blickar ut från Villa Kassmans balkong.

LINDAHL BJÖRN/Aftonbladet

Andersson: Avböjer kommentar

Eftersom villan i dag är såld avböjer Nils Andersson att lämna någon vidare kommentar till Hänt, men han bekräftar ritningarna över huvudbyggnaden.

Men det verkar inte som att planerna på att göra om flyglarna någonsin förverkligades.

– Jag avböjer kommentar eftersom jag sålde fastigheten förra året och säljaren fick tillträde i april i år. Jag är helt enkelt inte längre ägare. Men nej, det har inte skett någon renovering eller förändring av planlösningen sedan 2012.

Villa Kassman på ett äldre fotografi.

Villa Kassman på ett äldre fotografi.

Stefan Mattsson/Aftonbladet/TT

FOTO: Okänd, Janerik Henriksson/Stefan Mattsson/Aftonbladet/TT, TT, BJÖRN LINDAHL/Aftonbladet

GRAFIK: Gustav Motte

LÄS OCKSÅ: Kvinnorna runt Aljaksandr Lukasjenka

LÄS OCKSÅ: Mohammed jagade iväg yxrånarna från byn

FRÅN FÖRSTASIDAN