Victorias oväntade utspel inför alla – orden om Magdalena Andersson

Kronprinsessan Victoria och Magdalena Andersson

Kronprinsessan Victoria säger till Sveriges radio att det är på tiden att Sverige får en kvinnlig statsminister.
Det får Svensk Dams reporter Ellen Myrgård Lindén att reagera.
– Därför studsar man lite vid Victorias ord, säger hon till tidningen.

Magdalena Andersson är Sveriges första kvinnliga statsminister. Valet gjordes 100 år efter att kvinnlig rösträtt infördes i Sverige och många ser det som något symboliskt.

Inte minst kronprinsessan Victoria som, trots att hon ska avhålla sig från politiska kommentarer, välkomnade beslutet.

– Jo, med tanke på att det är jubileumsår så är det lite på tiden måste jag säga. Det är en viktig symbol i det, sa Victoria till Sveriges Radio i måndags.

Magdalena Andersson

Magdalena Andersson är Sveriges första kvinnliga statsminister. Det tycker kronprinsessan Victoria är på tiden: ”Det är en viktig symbol i det”, säger hon till Sveriges Radio.

Jonas Ekströmer/TT

Reporterns reaktion: ”Därför studsar man lite”

Victorias ord fick Ellen Myrgård Lindén, reporter på Svensk Dam, att reagera. Hon säger till tidningen att det är väldigt ovanligt att kungafamiljen kommenterar det parlamentariska läget i Sverige.

– Därför studsar man lite vid Victorias ord. Magdalena Andersson är en viktig symbol, förklarar kronprinsessan, och visst finns det även något symboliskt i att vår blivande drottning vågar uttrycka sig så, säger Ellen Myrgård Lindén och fortsätter:

– Precis som när kungen kommenterade landets coronastrategi, och beskrev den som misslyckad, så känns det till en början lite fel med kungligheter och politik men i just det här fallet – 100 år efter det att kvinnlig rösträtt tillämpades – skulle nog många hålla om Victoria gjorde rätt som tog bladet från munnen.

Kronprinsessan Victoria

Svensk Dams reporter Ellen Myrgård Lindén säger att det även finns något symboliskt kring kronprinsessan Victorias uttalande om Magdalena Andersson: ”Därför studsar man lite av Victorias ord”.

Christine Olsson
Magdalena Andersson måste byta ut flera ministrar innan mötet med kungen

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

Kronprinsessan Victoria om klimatet

Vid intervjutillfället befann sig kronprinsessan Victoria i Paris för att fira Svenska institutet som firade 50 år. Hon fick då även frågan om hur hon ser på resultatet från FN:s klimatmöte i Glasgow.

– Just att det är på agendan är givetvis positivt. Men hastigheten, förmågan att förändra det sätt vi lever och ställa om våra samhällen, det sker alldeles för långsamt.

– I dag står jag här i Paris med ett stort antal svenska företag som är väldigt duktiga på miljöteknik och som alla har gjort ett väldigt bra arbete när det handlar om omställning. Det är väldigt viktigt att vi möts.

Magdalena Andersson

Kung Carl XVI Gustaf och kronprinsessan Victoria tar emot statsminister Magdalena Andersson (S) och Sveriges nya regering för en skifteskonselj på Stockholms slott.

Jonas Ekströmer/TT

LÄS OCKSÅ: Magdalena Andersson vald till Sveriges statsminister – igen

LÄS OCKSÅ: Magdalena Andersson svåra val – partiledarens förflutna

Foto: Jonas Ekströmer/TT, Christine Olsson, Jonas Ekströmer/TT

SENASTE NYTT!