hemska händelser

Varningen för populära bantningsmetoden – ger allvarliga komplikationer

Ville Wallenius och ballongen som förs in i magen på patienten.

FOTO: SVT
Att blåsa upp en ballong i magen för att slippa hungerkänslan har blivit en allt mer populär metod för viktnedgång.
Nu går Läkemedelsverket ut med en varning på grund av risken för allvarliga komplikationer.
– Jag skulle inte tillråda någon att göra det, säger Ville Wallenius, överläkare vid Sahlgrenska.
Christinas varning – bebisen höll på att kvävas
0:33

Efter reklamen: Christinas varning – bebisen höll på att kvävas

(0:33)

Slå på ljud

Trenden som går under namnet ”Magballongsbehandling” blev populär redan på 1990-talet när vården erbjöd patienter som ville gå ned i vikt att få en ballong i magen istället för mat. Ballongen fördes in genom munnen på personen och ned i magsäcken för att sedan fyllas med vatten för att skapa en mättnadskänsla.

Nu har bantningsmetoden gjort en comeback och förekommer på flera håll inom den privata vården. Metoden ska ha blivit bättre i och med att mer hållbara ballonger och bättre tillvägagångssätt tagits fram, men Ville Wallenius, överläkare vid Sahlgrenska säger till SVT Nyheter att han inte rekommenderar någon att banta på detta sätt.

– Jag skulle inte tillråda någon att göra det, därför att det inte är någon jättebra metod. Mycket komplikationer, dyrt och man uppnår bara en tillfällig effekt, säger han.

Kräkningar, tarmvred och akuta operationer

I Sverige har läkare märkt av den allt mer populära trenden – men inte på något positivt sätt. Under den senaste tiden har flera allvarliga komplikationer rapporterats in, däribland kräkningar, kraftiga inflammationer i magen och tarmvred. Vissa har behövt akutopereras eller sövas ned.

I USA har man upplevt ännu allvarligare konsekvenser av metoden. Där finns dödsfall med bland statistiken.

Ballongen som placeras i magen.

Genom munnen förs en ballong in i patientens kropp och placeras i magsäcken. Detta görs med syftet att skapa en mättnadskänsla för att underlätta viktnedgång.

FOTO: SVT

Nu har alltså Läkemedelsverket gått ut med en varning för att informera eventuella patienter om vad metoden kan leda till. Enligt kan den statliga myndigheten kan det finnas brister i informationen till patienterna, så väl inför och efter utförandet. Hittills handlar det bara om ett fåtal kända fall, men Läkemedelsverket tror att det finns ett mörkertal i antalet som drabbas av komplikationer.

FOTO: SVT

FRÅN FÖRSTASIDAN