hälsa

Varnar för sänkta temperaturer i hemmen: ”Ökar risken för...”

Forskare varnar för att sänka värmen för mycket i hemmen

FOTO: Peter Wixtröm/Aftonbladet/TT, Janerik Henriksson/TT

Spara el och sänk temperaturen inomhus – det är regeringens uppmaning till det svenska folket.
Nu varnar forskare för att dra ner på värmen allt för mycket.
– Det kan vara att man får högre blodtryck. Man kan öka risken för stroke och hjärtinfarkt, säger kardiologen Petter Ljungman till SVT.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Ulf Kristersson: ”Reell risk för bortkoppling”
0:48

Efter reklamen: Ulf Kristersson: ”Reell risk för bortkoppling”

(0:48)

Slå på ljud

Förra veckan höll regeringen en presskonferens om det dystra energiläget i landet. Kontentan av pressträffen var enkel: svenska folket ombeddes att spara el.

– Två procent av den totala elanvändningen i Sverige motsvarar cirka 3 TWh. Det är ungefär lika mycket som vi kan spara tillsammans genom att sänka temperaturen inomhus med en grad, sa energi- och näringsministern Ebba Busch (KD).

SVT frågade sedan flera politiker om de föregått med gott exempel genom att sänka temperaturen hemma hos sig. Många av dem sa att de har 18 grader eller kallare inomhus. SD-politikern Henrik Vinge uppgav att han hade 15 grader hos sig.

Varnar särskilt de äldre

Nu varnar forskare och medicinska experter svenska folket att dra ner på värmen alltför mycket – det kan finnas hälsofaror.

– Man brukar säga att en temperatur mellan 18 och 22 grader... Hävdar man är en normal temperatur, med låg risk för ohälsa. När man går under 18 grader ökar risken. Det kan bli att den ökar mer och mer ju längre ner man kommer i temperatur. Men det är inte så väl studerat. Det är därför det är svårt att ge ett exakt gradtal, säger kardiologen Petter Ljungman till SVT.

Kardiologen Petter Ljungman i samtal med SVT om hälsofarorna med kyla.

Kardiologen Petter Ljungman i samtal med SVT om hälsofarorna med kyla.

FOTO: SVT/skärmdump

Hjärtspecialisten berättar att för kalla inomhustemperaturer eventuellt kan leda till ökade risker för hjärt- och kärlsjukdomar, respiratoriska sjukdomar (andningssvårigheter) och lungsjukdomar. Dessutom kan man drabbas av högt blodtryck, stroke och hjärtinfarkt.

– De som ska undvika det är särskilt de som är äldre. Äldre än 65 år. Man får förändringar i kroppen, helt enkelt, som gör att man har lite svårare att hålla värmen. Sen kan många som är äldre ta olika mediciner. De kan ha större sannolikhet för att ha hjärt- och kärlsjukdomar eller lungsjukdomar. Det gör dem ännu mer utsatta, säger Petter Ljungman.

FOTO: Peter Wixtröm/Aftonbladet/TT, Janerik Henriksson/TT, SVT/skärmdump

FRÅN FÖRSTASIDAN