Svennis jagad av brittisk press och fejk-shejk efter otrohetsskandal

Exklusivt

Linn Malmn/Aftonbladet/TT, MARTIN CLEAVER, Ken McKay/ITV/Shutterstock

Svennis otrohetsaffär med Ulrika Jonsson blev extremt omtalad.
I flera år förföljdes han av brittisk press och lurades av en fejk-shejk.
– De tog ju inte hänsyn till något, säger den värmländska fotbollsikonen till Hänt.

Fotbollsikonen och värmlänningen Sven-Göran ”Svennis” Erikssons otrohetsaffär med tv-profilen Ulrika Jonsson har inte undgått många.

Avslöjandet belönades med ”Årets scoop” på British Press Awards 2002 och dagligen syntes han i brittiska tidningar med svarta rubriker om sitt privatliv.

Det gjorde också att rollen som förbundskapten för England blev svårare att hantera och brittisk press förföljde ständigt Svennis och granskade varje steg som han tog.

– På sätt och vis var det en tuff period. Det var oväntat att det skulle bli ett sånt ramaskri och rubriker av i princip ingenting. Det blev så stort. Men det är ju England, de här tabloiderna News of the World och The Sun är specialister på att gräva fram allt möjligt och tar inte hänsyn till något, säger Sven-Göran ”Svennis” Eriksson till Hänt.

Sven-Göran ”Svennis” Eriksson

Sven-Göran ”Svennis” Eriksson blev förföljd av brittisk press efter otrohetsaffären med Ulrika Jonsson.

Linn Malmn/Aftonbladet/TT
Ulrika Jonsson

Sven-Göran Erikssons otrohetsaffär med tv-profilen Ulrika Jonsson blev rejält uppmärksammad.

Ken McKay/ITV/Shutterstock

Svennis lurades av fejk-shejk

News of the World var kanske värst och det var inte bara Svennis otrohetsaffär som blev en snackis. Journalisten Mazher Mahmood klädde ut sig till shejk och fick till ett möte med Svennis i Dubai 2006. Han utgav sig för att vara affärsman och sa att han ville köpa fotbollslaget Aston villa, med avsikt att få dit Svennis som tränare.

Han smygfilmade värmlänningen när han uttalade sig negativt om engelska landslaget och Svennis sa att han kunde tänka sig att lämna rollen som förbundskapten för rätt summa pengar.

Avslöjandet ledde till stora rubriker och strax efteråt meddelade Svennis att han tänkte lämna rollen som förbundskapten för England.

Svennis luras av fejk-shejk

Svennis trodde han var på lunch med en shejk. Det visade sig vara News of the world-journalisten Mazher Mahmood.

MARTIN CLEAVER

News of the world lades ner 2011 efter en stor avlyssningsskandal. De anklagades bland annat för att ha hackat sig in i telefoner och avlyssnat änkor till stupade brittiska soldater i Irak.

– Jag såg ett program i går, av en händelse, som kom efter nyheterna och handlade om Rupert Murdochs hemliga imperium. Han är ju ägare av både News of the World och The Sun. De tog ju inte hänsyn till något. Bara brakade på, sant eller inte, säger Svennis.

Mazher Mahmood

Svennis stämde journalisten Mazher Mahmood och fick skadestånd efter den rättsliga processen 2017. Det rappoertade Daily Mail.

REX
Rupert Murdoch

Mediemogulen Rupert Murdochs företag News Corporation äger flera stora medietitlar. Bland annat The Sun, Fox, Wall Street Journal och The Times.

Mary Altaffer/ ASSOCIATED PRESS / TT

”Då hugger de halsen av dig!”

Svennis lärde sig inom kort att vifta bort pressens intensiva nyhetsjakt på mer detaljer om otrohetsaffären med Ulrika Jonsson.

– Du får ta det för vad det är och berätta för spelarna vad som pågår. Det var ju ingen som brydde sig om det. ”Welcome to England”, sa de. Jag slutade läsa tidningen och brydde mig inte om dem. De får skriva vad de vill om mitt privatliv. Jag vet att jag inte är kriminell och vet vad jag gör, säger den insiktsfulla värmlänningen.

Exklusivt
I-BRA FORM? Svennis dom mot Zlatan Ibrahimovic – efter motgången

Samtidigt kunde han känna en sorg över att bli bedömd för andra saker än sitt jobb.

– När jag kom från Portugal och Italien så var det ingen som brydde sig om ditt privatliv. Däremot om du förlorar fotbollsmatcher, då…

Då går det inget bra?

– Då hugger de halsen av dig!

Jag vet inte om det låter bättre eller sämre?

– Det är ju ärligt på något vis. Bedöm det jag är betald för att göra, och om jag gör det bra eller dåligt. Det får man acceptera.

Sven-Göran Eriksson

Sven-Göran Eriksson jagades av brittisk press i flera år.

Chris Young / PA / TT

Sven-Göran ”Svennis” Eriksson sommarpratar i ”Sommar i P1” lördag 10 juli. Programmet släpps som podd kl. 07.00 och sänds kl. 13.00 i P1 och Sveriges Radio Play.

LÄS OCKSÅ: Doktor Mikaels dystra dom – efter Christian Eriksens plötsliga hjärtstopp

LÄS OCKSÅ: DNA-metod stoppas – polis bröt mot lagen: ”Känns inte bra”

Foto: Chris Young / PA / TT, Mary Altaffer/ ASSOCIATED PRESS / TT, REX, MARTIN CLEAVER, Ken McKay/ITV/Shutterstock, Linn Malmn/Aftonbladet/TT

Sven-Göran ”Svennis” Eriksson

Sven-Göran ”Svennis” Eriksson blev förföljd av brittisk press efter otrohetsaffären med Ulrika Jonsson.

Linn Malmn/Aftonbladet/TT

SENASTE NYTT!