rekord

Världsrekordtvillingarna överlevde mot alla odds – så lever de nu

Tvillingarna föddes fyra månader för tidigt – så lever rekordinnehavarna nu.

FOTO: Guinness World Records, Facebook
Tvillingarna Adiah och Adrial föddes fyra månader för tidigt och läkarna sa att det var omöjligt att de skulle överleva.
Förra helgen fyllde de 1 år och kan nu även fira att de innehar två officiella världsrekord.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Tvillingarna frågar sin styvmamma om hon vill adoptera dem
0:36

Efter reklamen: Tvillingarna frågar sin styvmamma om hon vill adoptera dem

(0:36)

Slå på ljud

Redan i gravidvecka 22 fick Shakina Rajendram från Toronto, Kanada, åka in till sjukhuset för att föda. People Magazine skriver att mamman hade fått höra av läkarna att det tyvärr inte fanns någon som helst chans för hennes tvillingar att överleva. De var helt enkelt födda för tidigt och de var för outvecklade.

Men när Shakina och hennes man flyttades över till ett annat sjukhus i Toronto fick de upp hoppet igen – även då de fick höra att barnen bara skulle kunna överleva om de var minst 22 veckor gamla. Klockan 23.30 under den andra förlossningsdagen kände Shakina, som gjorde allt i sin makt för att hålla tillbaka tvillingarna, att hennes vatten gick.

– Jag trodde att det var det, säger hon till People Magazine.

Lyckligtvis var det inte så att vattnet hade gått, men bara en kvart in på det nya dygnet – då hon officiellt var 22 veckor in i graviditeten – var det dags.

Tvillingarna Adrial och Adiah med sina föräldrar.

Tvillingarna Adrial och Adiah med sina föräldrar.

FOTO: Guinness World Records

Dubbla världsrekordinnehavare

Dottern Adiah Laelynn, som föddes 23 minuter innan sin bror, vägde bara 327 gram när hon kom ut. Det är lika mycket som en lite mindre gurka. Brorsan Adrial Luka vägde 417 gram. Mirakulöst nog klarade sig båda två, trots att de kom ut fyra månader för tidigt.

Enligt stiftelsen Guinness World Records som årligen ger ut en bok med officiella världsrekord är Adiah och Adrial det tvillingpar i världen som fötts mest för tidigt och ändå klarat sig. De är även det tvillingpar som sammanlagt vägt minst vid en lyckad förlossning. De är alltså dubbla världsrekordinnehavare.

Adrial Luka Nadarajah.

Adrial Luka Nadarajah.

FOTO: Facebook
Adiah Laelynn Nadarajah.

Adiah Laelynn Nadarajah.

FOTO: Facebook

Familjen fick stanna kvar på sjukhuset i ett halvår på grund av att tvillingarna hade diverse komplikationer, bland annat otroligt tunn hud som lätt blev förstörd. Efter 161 skrevs Adiah ut, en vecka senare kom även Adrial hem men han fick åka in ytterligare två gånger till sjukhuset på grund av infektioner och andningsproblem.

– Det var tufft för oss att ha Adiah hemma och Adrial på sjukhuset, men tack och lov är han hemma nu igen, förhoppningsvis för gott, säger mamman Shakina.

”Såg dem nästan dö framför våra ögon”

Den 4 mars fyllde de kanadensiska tvillingarna 1 år. Det har varit ett tufft år mentalt för föräldrarna och fysiskt för barnen.

– Vi såg våra bebisar nästan dö framför våra ögon flertalet gånger, säger Shakina.

Men det har samtidigt varit ett lyckligt år och tvillingarna har växt och utvecklats så mycket.

– Hon är en extremt glad och social bebis, hon ler hela dagen lång, säger Shakina om dottern Adiah.

Den lilla flickan väger i dag 18 gånger mer än hon gjorde vid födelsen, alltså runt 5,8 kg. Adrial mår också bra, trots att han tillbringat ännu mer tid på sjukhuset än sin syster, och han väger mer än sitt tvillingsyskon.

FOTO: Facebook, Guinness World Records

FRÅN FÖRSTASIDAN