djur

Kungskobran fortsatt på rymmen – så kunde den rymma från akvariet

En kungskobra till höger och entrén till Skansen till vänster.

FOTO: Janerik Henriksson TT/ BARBARA WALTON EPA
Världens största giftorm, Kungskobran, är fortfarande på rymmen från Skansen i Stockholm.
Skansenakvariet hålls fortsatt stängt, men enligt uppgifter ska ormen inte kunna ta sig ut ut byggnaden.
Ormen rymde ur sitt terrarium genom en lampa.
Kvinnan blir attackerad av rabiesräv
0:37

Efter reklamen: Kvinnan blir attackerad av rabiesräv

(0:37)

Slå på ljud

Skansenakvariet i Stockholm fick utrymmas under lördagen. Anledningen var att världens största giftorm, en kungskobra, hade rymt från sitt akvarium där.

Det var strax innan klockan tre på lördagen som ett larm gick på akvariet och alla där fick utrymma lokalerna, skriver Aftonbladet. Ormen fick från början det påhittiga namnet ”Sir Vääs”, men kallas nu för Houdini, ”utbrytarkungen.” Ormen är fyra meter lång, enligt tidningen.

Skansens lugnande besked: ”Ingen fara”

En anställd som Aftonbladet har pratat med ger dock lugnande besked till alla besökare.

– Den kan inte ta sig ut bland besökarna. Den kommer bara upp i taket, säger en anställd. Det är därför ingen fara för besökarna enligt den anställde.

Kungskobran kan bli upp till sex meter lång och kan producera en stor mängd gift som kan döda en fullvuxen elefant. Risken att dö om man blir biten av en kungskobra är 75 procent.

Teorin bakom rymningen

Det står nu klart att ormen kom ut via en lampa.

– Orm har vi haft i 20 år utan att något har hänt tidigare, säger Yvonne Nordlind, kommunikationschef på Skansen, till TT.

Tre experter letar nu efter den förrymda ormen som varit på rymmen i nästan ett dygn, skriver Aftonbladet.

– Vi håller tummarna för att det här går så fort som möjligt. Vi hade inte kunnat ana att det här skulle hända. Det får inte hända. Vi kan inte sticka under stolen med det här inte är bra. Just nu är prioriteringen att hitta ormen och få tag i den, säger djurvårdaren Bosse Johansson.

Under morgondagen kommer Skansen att ta emot en 50 meter lång kamera som beställts in i jakten efter Sir Vääs.

– Kameran hjälper oss lokalisera exakt var den här. Vi har våra aningar om var den är, men vi kan inte vara helt säkra, säger djurvårdaren.

Andra incidenten på tre år

Rymningen är den andra stora incidenten som sker på Skansen på tre år. 2019 blev en 79-årig man biten av en krokodil under en privat fest. Mannen tvingades amputera armen efter attacken.

Skansen menar dock att deras akvarium är säkert, men att inget kan vara säkert till 100 procent. På frågan om man hade kunnat förhindra Kungskobrans rymning svarar de så här:

– Det får en utredning visa i efterhand. Man måste lära sig av sina misstag. Vi har gjort ett misstag. Det här är ofattbart.

FOTO: Janerik Henriksson TT/ Barbara Walton EPA

FRÅN FÖRSTASIDAN