TRENDAR JUST NU!Hänt ExklusivtFarmen 2024Mästarnas Mästare 2024Kändisintervjuer du vill seMasked singerRobinson

Vargen räddade livet på ”Fågelviskaren” – nu ska den skjutas ihjäl

15 okt, 2021 
https://image.hant.se/image-7524194?imageId=7524194&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=56.22&x=0&y=19.28
Alex Hartelius
”Andris Fågelviskaren” och Anders Pihlblad
Beslutet om skyddsjakt på varghanen i Sjusundareviret kritiseras kraftigt av ”Andris Fågelviskaren”.
Nu gör han allt för att djuret inte ska skjutas.
– Han räddade mitt liv och nu vill jag rädda hans. Några frågor på det? säger Andreas ”Andris Fågelviskaren” Hansen i ”Nyhetsmorgon” och programledarna blir plötsligt helt tysta.
Annons
Till dig som har självmordstankar – här kan du få hjälpBrand logo
Till dig som har självmordstankar – här kan du få hjälp

Jakten på en varghane i Sjusundareviret har trappats upp. Detta efter att ett hundratals får dödats och skadats.

Länsstyrelserna i Stockholms och Södermanlands län har beslutat om skyddsjakt för att få bukt med vargattackerna som härjat i området de senaste veckorna.

Länsstyrelsen i Stockholm skriver på sin hemsida att varg funnits i området sedan 2015 och det nu finns fyra kullar inom reviret.

– Vargen är fredad enligt svensk lagstiftning i grunden. Men sen finns även ett lagligt utrymmet att besluta om skyddsjakt om en varg ställer till med svår skada, vilket skett i det här fallet då många får angripits av varg, säger Sara Sundin från länsstyrelsen i Stockholms län i ”Nyhetsmorgon”.

Sara Sundin
Sara Sundin från länsstyrelsen i Stockholm förklarar i ”Nyhetsmorgon” varför man fattat beslut om skyddsjakt på vargarna i Sjusundareviret.

”Fågelviskarens” kamp för att rädda vargvännen

Andreas ”Andris Fågelviskaren” Hansen, som tidigare gjort sig känd för sin talang att kunna härma 120 fågelarter i program som "Talang” och ”Bingolotto”, är kritisk till beslutet om skyddsjakt.

Annons

Han känner vargen sedan tidigare och kämpar nu med näbbar och klor för att kompisen som jagas ska få leva. Han känner även ett speciellt band till vargen, då den tidigare räddat livet på honom.

– Man kan säga att vi har en andlig kontakt. För fyra år sedan mådde jag så dåligt att jag övervägde att ta mitt eget liv, det var en ganska jobbig period i mitt liv, säger ”Andris Fågelviskaren” i ”Nyhetsmorgon” och fortsätter:

– Just I det fallet bodde jag ute i skogen och en månad då dök den här varghannen upp på tio meters håll, tio sekunder, stannade upp, tittade åt mitt håll och sen lunkade han lugnt vidare. Helt odramatiskt.

Andreas ”Andris Fågelviskaren” Hansen
Andreas ”Andris Fågelviskaren” Hansen är kritisk till länsstyrelsens beslut och försöker nu göra allt för att vargkompisen ska få leva.

”Han räddade mitt liv och nu vill jag rädda hans”

Det fick ”Andris Fågelviskaren” att ta sig tillbaka till en känsla av att vilja fortsätta leva.

Annons

– Hade jag suttit här i dag om jag inte mött den här vargen? Den här vargen som nu behöver skjutas. Han räddade mitt liv och nu vill jag rädda hans. Några frågor på det?

Programledarna Anders Pihlblad och Maria Forsblom blir märkbart tagna av ”Andris Fågelviskaren” berättelse och det är oklart om de kände till kompisbandet när intervjun började. Det blir plötsligt tyst i Nyhetsmorgonstudion innan programledaren Anders Philbland får ur sig:

– Jaaa… Sara, det här kanske är svårt att reagera på men det är uppenbart att Anders fått en väldigt stark relation till den här flocken och till den här hanen, säger Anders Pihlblad och vänder sig till tv-skärmen i studion där Sara Sundin medverkar.

Maria Forsblom och Anders Pihlblad
Maria Forsblom och Anders Pihlblad verkar tagna av ”Andirs Fågelviskarens” relation till vargen.

”Fågelviskaren” om relationen till det vilda: ”Möter en individ”

Hon går återigen igenom regelverket gällande jakt på varg och landar i slutsatsen att beslutet om skyddsjakt är befogat i det här fallet.

Annons

– Det har uppstått en situation där vi gjort bedömningen att skyddsjakt är nödvändigt.

”Andris Fågelviskaren” har tidigare visat sin uppskattning för vargar och andra djur på sin Facebook-sida. Han skriver att det ingår i vargens natur att jaga andra djur för att få mat.

”Sedan tonårstiden har jag regelbundet sovit ensam i skogen. Vildsvin som frustar o grymtar förbi, älg som nästan trampar på mig, brölande hjortar, grävlingar som rotar runt. Detta har blivit normalt för mig. Rädslor som jag en gång hade har för länge sedan bleknat. Jag känner tillit till att vargarna inte vill mig illa. När jag möter ett vilt djur, möter jag en individ. Det sker en kommunikation på ett djupare plan”.

Hänt har sökt ”Andris Fågelviskaren”.

HIT KAN DU VÄNDA DIG FÖR ATT FÅ HJÄLP

Ta alltid självmordstankar eller planer på allvar. Bevara lugnet, men vidta åtgärder.

Prata och våga lyssna. Uttryck din oro och ställ frågor. Ge konkreta exempel på varför du tror att det finns en självmordsrisk.

Visa empati och döm aldrig. Men vidhåll att alla har ett eget ansvar för sina handlingar.

En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång.

Ring 112 eller åk till en akutmottagning.

Om möjligt – lämna inte personen ensam. Självmord är ofta impulshandlingar. Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista. Det går att påverka dem. Betona att det går att få hjälp och att saker och ting kommer att bli bättre.

Bris: 116 111, bris.se.

Bris vuxentelefon: 077-150 50 50.

Jourhavande präst: Nås via 112.

Mind: chatt på mind.se

Minds stödtelefon Självmordslinjen: 90101

Minds föräldratelefon: 020-85 20 00.

Röda Korset: redcross.se.

Jourhavande kompis: Chattjour finns på jourhavandekompis.se

SPES (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu.

Telefonjouren: 020 -18 18 00.

Källa: mind.se och www.spesistockholm.se

Foto: TV4/Skärmdump

Annons