TRENDAR JUST NU!Hänt ExklusivtFarmen 2024Mästarnas Mästare 2024Kändisintervjuer du vill seMasked singerRobinson

Vanliga bomullstopen förbjuds – därför försvinner den helt

24 nov, 2021 
Tops förbjuds.
Från och med den 1 januari 2022 så förbjuds bland annat bomullstopsen, sugrör och bestick i plast.
Därför har regeringen beslutat att dessa produkter inte får användas från och med årsskiftet.
Annons
Här kollapsar det enorma lagret och begraver mannenBrand logo
Här kollapsar det enorma lagret och begraver mannen

De flesta personer i Sverige har nog bomullstops hemma i badrumsskåpet, har använder plastbestick eller plastsugrör eller har viftat med ballongpinnar från någon snabbmatskedja.

Men från och med den 1 januari 2022 är det slut med detta. Regeringen tog nämligen ett beslut tidigare i november att förbjuda dessa produkter i Sverige. Detta meddelar regeringen bland annat på sin hemsida.

Förutom bomullstop, sugrör och bestick så förbjuda även ätpinnar, omrörare för drycker, ballongpinnar, tallrikar och matlådor med snabbmat som innehåller expanderad polystyren

Ministerns ord om beslutet

Beslutet om att förbjuda produkterna är en av flera steg på vägen mot att bli ett mer klimatvänligare land. Det nya förbudet ingår i EU:s gemensamma engångsplastdirektiv.

Engångsplast spelar en viktig roll i vårt samhälle men ska användas med försiktighet och så långt som möjligt återvinnas. De beslut som regeringen har fattat i dag innebär att vi tar ett samlat grepp kring hur vi använder engångsplast. Rätt plast ska användas på rätt plats, säger miljö- och klimatminister Per Bolund i ett tidigare pressmeddelande.

Annons

Regeringens nya krav på snabbmatskedjorna

Förutom att förbjuda en rad olika engångsprodukter i plast har regeringen också kommit fram till en rad andra punkter som ska förhindra onödiga miljöproblem.

Det kommer att börjas ställas nya krav på dem som tidigare har sålt snabbmat och dryck i engångsförpackningar. För att restaurangbranschen ska ha tid att ställa om så kommer de reglerna att införas 2024. Då kommer bland annat engångsmuggar som innehåller mer än 15 procent plats att förbjudas.

Ett mer långsiktigt mål är också att PET-flaskor senast 2025 ska innehålla 25 procent av återvunnen plast.

FOTO: Sorapop Udomsri/Salena Stinchcombe

Annons