Valentina Orellana-Peralta, 14, sköts av misstag – polisen släppt video

Valentina Orellana-Peralta, 14, dog av misstag – under polisens ingripande.

En 14-årig flicka dödades av misstag i ett provrum.
Polisen har nu släppt en videomaterial av händelsen – som väckt massiv kritik i USA.
– Jag blev chockad när jag såg videon, säger interna utredaren John Hamasaki till The Guardian.

Händelsen inträffade när polisen följde efter en man som gått till attack i ett köpcentrum, som heter Burlington, i Los Angeles. Polisen avlossade tre skott mot mannen. Men av kulorna gick genom väggen – och träffade 14åriga Valentina Orellana-Peralta.

14-åringen befann sig i ett provrum tillsammans med sin mamma. De hade tagit skydd i utrymmet när mannen gått till attack.

– Vi hörde skrik och satte oss ner på golvet innan något träffar henne och vi kastas omkull. Det fanns inget jag kunde göra. Hon dog i mina armar, säger mamman Soledad Peralta under en presskonferens.

14-åringens familj är från Chile – och var på besök i USA under julen när den tragiska händelsen in träffade.

Foto: Myung J. Chun

Många kritiserar nu polisen: ”Blev chockad”

Massiv kritik har nu lyfts mot polisen som ingrep vid köpcentrumet. Händelsen utreds nu internt av polisen.

– Det fanns inget i videon som rättfärdigade att öppna eld med automatvapnet som polisen gjorde. Jag blev chockad när jag såg videon. Dödligt våld är alltid den sista utvägen, säger John Hamasaki enligt The Guardian. Han är utredare på San Fransiscos poliskommission.

I USA har olika grupperingar kritiserat polisens hantering av händelsen.

– Det är oförsvarbart att utbildade poliser öppnar eld i en butik full med folk mitt under julhandeln utan att ens veta om om den misstänkte är beväpnad, säger Domingo García, ordförande i förbundet för latinamerikanska medborgare.

Valentina Orellana-Peralta, 14 dog av misstag när polisen gjorde ett ingripande i ett köpcentrum. Polisen har nu släppts videofilm av händelsen.

Foto: Myung J Chun/Los Angeles Times/Shutterstock

Pappan: ”Jag var förkrossad ”

Både 14-åringen och mamman var från Chile. Sex månader tidigare hade mor och dotter rest till USA för att besöka en äldre syster som arbetade i landet.

Även Valentinas pappa var i USA för att fira jul tillsammans med resten av familjen.

– Jag var förkrossad när hennes mamma ringde och sade att hon dödats i köpcentrumet. Jag hade redan köpt julklappar till henne, det var en skateboard som hon önskat sig. Den kom med posten dagen efter hennes död och jag kommer att lägga den vid hennes grav så att hon kan skejta med änglarna. Jag är förkrossad. När alla var hemma med sina familjer hade jag en tom stol hemma, säger pappa Juan Pablo Orellana.

Efter att polisen släppt videon har många ifrågasatt varför polisen använde dödligt våld vid ingripandet – och menar att det inte var nödvändigt.

LÄS OCKSÅ: Nya svenska reglerna som gäller nyår

LÄS OCKSÅ: Pandemihjälten sparkades efter upptäckten – tjänar miljoner

Foto: TT

SENASTE NYTT!