TRENDAR JUST NU!Hänt ExklusivtFarmen 2024Mästarnas Mästare 2024Kändisintervjuer du vill seMasked singerRobinson

Zelenskyj om våroffensiven: Behöver mer tid

11 maj, 2023 
https://image.hant.se/image-9118290?imageId=9118290&width=1320&height=689
TT Nyheter
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Arkivbild.
Ukraina kommer att behöva mer tid innan man kan dra igång sin förväntade våroffensiv, säger president Volodymyr Zelenskyj i en intervju med BBC.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Kommentaren kommer samma dag som Storbritannien meddelat att man skickar kryssningsrobotar av typen Storm Shadow till Kiev, som under en tid har utbildat nya trupper och lagrat vapen och ammunition från väst.

Enligt analytiker lär dessa faktorer spela en nyckelroll när Ukraina ska försöka återta mark som ockuperats av Ryssland, även om det är fortsatt oklart när motoffensiven drar igång.

– Mentalt är vi redo. Vad gäller utrustning är dock inte allt på plats än, säger Zelenskyj, till BBC.

– Vi skulle kunna gå fram med det vi har och nå framgång. Men det skulle innebära stora förluster, vilket jag finner oacceptabelt. Därför måste vi vänta.

Uttalandet tillbakavisas av Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin, som anser att Zelenskyj är "oärlig", säger han i en av sina kanaler på sociala medier på torsdagen.

Han hävdar tvärtom att motoffensiven "är i full sving".

I onsdags uppgav den ukrainske generalen Oleksandr Syrskyj att Ryssland dragit sig tillbaka på flera ställen runt den hårt omstridda staden Bachmut i östra Ukraina, där Wagnerstyrkorna strider parallellt med den reguljära ryska armén.

Annons