WHO: Över 400 dödade i Sudans strider

WHO: Över 400 dödade i Sudans strider

Förstörda bostadshus i Sudans huvudstad Khartum.

Marwan Ali/AP/TT
Över 400 människor har dödats och 3 500 skadats under striderna i Sudan, enligt Världshälsoorganisationen WHO.
Våldsamheterna fortsätter med oförminskad styrka – trots omvärldens uppmaningar om ett eldupphör under festhögtiden id al-fitr i slutet på fastemånaden ramadan.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Minst nio barn finns bland de bekräftade dödsfallen, uppger WHO:s talesperson Margaret Harris under en pressträff i Genève. Ytterligare 50 barn har skadats.

Civilbefolkningen bönar och ber om ett slut. FN:s generalsekreterare António Guterres uppmanar de båda motparterna att åtminstone under tre dagar upphöra med striderna i samband med högtidlighållandet av id al-fitr. Men under natten mot fredagen hördes bomber och skottsalvor eka över huvudstaden för sjätte natten i rad.

Även USA:s utrikesminister Antony Blinken uppmanar till eldupphör. Storbritanniens utrikesminister James Cleverly har aviserat att han avbryter sitt besök i Nya Zeeland för att resa tillbaka till London på grund av den pågående konflikten.

Sömnlösa nätter

Hittills har dock de stridande parterna vägrat att hörsamma omvärldens uppmaningar. En av de stridande parterna, de paramilitära RSF-styrkorna, sade sig villiga att hörsamma det tre dagar långa föreslagna eldupphöret, men det skedde inte.

För invånarna i huvudstaden Khartum, där merparten av de värsta stridigheterna pågår, väntar därför fler sömnlösa nätter.

– Vi låser våra dörrar och fönster och hoppas att inga förlupna kulor ska träffa byggnaderna, säger 38-årige Nazek Abdalla, som bor i södra delarna av huvudstaden, till AFP.

General höll tal

Samtidigt framträdde den sudanesiska arméns general Abdel Fattah al-Burhan i ett tv-sänt tal, för första gången sedan striderna tog sin början för drygt en vecka sedan.

Iförd sin uniform och med sudanesiska flaggor i bakgrunden talade generalen om hur förlusterna och förstörelsen överskuggar festligheterna kring id al-fitr detta år.

– Vi hoppas att vi ska komma ut ur denna pärs mer enade ... en enda armé, ett enda folk ... för ett folkstyre, sade generalen.

Striderna står mellan den sudanesiska armén, ledd av general Abdel Fattah al-Burhan, och de paramilitära RSF-styrkorna, som leds av general Mohamed Hamdan Dagalo.

Sedan våldsamheterna blossade upp förra helgen har tusentals människor flytt huvudstaden.

FRÅN FÖRSTASIDAN