Wagner-soldater: Vi sköt alla – även barn

Wagner-soldater: Vi sköt alla – även barn

Wagner-soldater vittnar om krigsbrott i striderna om bland annat Soledar. Här syns en nygrävd grav för en civil person som dödades när Ryssland besköt Soledar i december. Arkivbild.

Libkos/AP/TT
"Ta inga fångar – skjut alla omedelbart. Civila och soldater, vuxna och barn."
Ryska fångar som stridit för de ryska Wagner-styrkorna i Ukraina vittnar i flera nya intervjuer om omfattande krigsbrott.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

– Jag dödade barn med mina egna händer, säger den tidigare Wagner-soldaten Azmat Uldarov i långa intervjuer som har publicerats av den ryska människorättsgruppen Gulagu.net och översatts av flera internationella medier.

När de ryska styrkorna kom till Soledar och Bachmut fick de order om att döda alla, berättar han. Bland annat en grupp civila som hade sökt skydd i källaren på ett niovåningshus.

– Hon skrek, en liten flicka. Jag vet inte om hon var fem eller sex. Och jag sköt henne. Ett riktat skott i huvudet. Jag hade inte tillåtelse att låta någon gå, förstår du?

Uldarov och en annan man som har låtit sig intervjuas, Aleksej Savitjev, är två av tiotusentals personer som med Kremls välsignelse har blivit rekryterade till fronten från ryska fängelser, mot löften om tidigare frigivning.

"Fanns inga regler"

– Vi blev tillsagda att inte ta några fångar utan bara skjuta dem på plats, säger Aleksej Savitjev i en telefonintervju med brittiska The Guardian.

49-åringen berättar hur han och hans stridskamrater vid ett tillfälle i höstas omringade 20 ukrainska soldater i närheten av Soledar, varpå de "sprejade dem med kulor".

– Vi kunde tortera soldater också. Det fanns inga regler.

I januari dödade de "tiotals" ukrainska krigsfångar genom att kasta granater ned i det dike där de hölls. Savitjev vittnar, likt flera Wagner-soldater före honom, om stränga bestraffningar inom de egna leden, där regelbrott eller ordervägran lett till summariska avrättningar.

De två männen gör gällande att Wagners ledare och finansiär Jevgenij Prigozjin personligen beordrade avrättningar. Allt som allt säger de sig ha dödat fler än 20 ukrainska barn och unga.

En flyr, en vänder

Uppgifterna är svåra att verifiera närmare, men uppgifterna om männens plötsliga frigivning stämmer. Aleksej Savitjev var dömd för mord och hölls i en straffkoloni i Voronezj när han fick formell benådning från presidentkansliet i september. I utbyte ska de i regel tjänstgöra i sex månader, vilket innebär att Savitjev fick gå i mitten av mars.

Gulagu.net visar vissa handlingar och bilder som stödjer att Savitjev och Uldarov har stridit i Ukraina. The Guardian har fått se bilder på medaljer som Savitjev säger sig ha fått för sin insats i Soledar.

När de första intervjuerna med Gulagu.net publicerades befann sig de två ex-soldaterna i Ryssland. Aleksej Savitjev säger sig vara på flykt och frukta för sitt liv.

Azmat Uldarov har tvärtom dykt upp på Jevgenij Prigozjins egen propagandasajt Ria Fan, där han bedyrar att han har blivit utpressad och tvingad att yttra kritiken mot Wagner. Där understryks det också att Gulagu.net och dess chef Vladimir Osetjkin har stämplats som "utländska agenter" och utreds av ryska myndigheter för att ha sagt förbjudna saker om militären.

Halshuggning och hammare

Jevgenij Prigozjin förnekar konsekvent att Wagner-styrkorna begår några krigsbrott eller dödar civila, i strid med en stadigt växande bevisbild.

Förra veckan uppmärksammades filmklipp som tycks visa hur Wagner-soldater skär halsen av en ukrainsk soldat. Tidigare har gruppen och Prigozjin själv lyft fram filmklipp där desertörer blir ihjälslagna med slägghammare, vilket Aleksej Savitjev lyfter när han talar med The Guardian.

– Jag var med i Wagner, jag vet vad de kan göra med dem som säger ifrån, säger han.

FRÅN FÖRSTASIDAN