Vrak med tusen krigsfångar ombord hittat

Vrak med tusen krigsfångar ombord hittat

SS Montevideo Maru användes för fångtransporter. Men det visste inte den amerikanska ubåten om som sänkte henne 1942. Pressbild.

Silentworld.
Vraket efter japanska transportfartyget SS Montevideo Maru har hittats på mer än 4 000 meters djup.
– Det här innebär slutet på ett av de mest tragiska kapitlen i Australiens maritima historia, säger Australiens försvarsminister Richard Marles.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

– Efter mer än 80 år i de stilla djupen i Sydkinesiska sjön, nordväst om filippinska ön Luzon, kan jag nu bekräfta att SS Montevideo Maru har hittats, säger Australiens försvarsminister Richard Marles i ett videoklipp.

Fartyget sänktes 1942 av en amerikansk ubåt. Vad ubåtsbesättningen inte visste var att det ombord fanns fler än 1 000 krigsfångar och civila från 14 länder, de flesta från allierade Australien.

Flera dagars analys

Fartyget hittades av en expedition efter tolv dagars sökande i Sydkinesiska sjön, enligt ABC News.

Fyndet gjordes med hjälp av en obemannad undervattensfarkost med inbyggd sonar. Efter flera dagars analys kunde experter slå fast att det rörde sig om fartyget i fråga, enligt Silentworld.

Fångarna klev ombord på SS Montevideo Maru i Papua Nya Guinea, strax efter att Japan ockuperat det tidigare australiska territoriet. Hon var på väg till Hainan, också ockuperad av Japan vid tidpunkten, som lämnade hamnen den 22 juni 1942 utan eskort. Åtta dagar senare upptäcktes hon av ubåten USS Sturgeon, som avfyrade fyra torpeder.

Omkring elva minuter efter träffen var fartyget sänkt. 17 personer ur den japanska besättningen överlevde och tog sig i land och igenom den filippinska djungeln till säkerhet, enligt Australian War Memorial. Fler än tusen personer följde med fartyget ned i djupet.

Känslosamt

För många av offrens anhöriga var det länge oklart vad som egentligen hänt dem.

– När vi först såg bilderna framträda på fartyget som ingen sett på 80 år, sedan den där fruktansvärda natten, så var det rätt känslomässigt. Vi hade två personer ombord vars familjemedlemmar förlorade sina liv, så å ena sidan var det jubel, å andra sidan var det några tårar, säger John Mullens vid stiftelsen Silentworld, som lett sökandet, till ABC.

Vraket omfattas av gravfrid, och ingenting ska bärgas eller flyttas från det. Men platsen har registrerats för framtida forskning. Nyheten presenteras bara dagar innan Australien firar sina veteraner och soldater vid den allmänna helgdagen Anzacdagen.

FRÅN FÖRSTASIDAN