"Vi måste fortsätta vara optimistiska" om ubåten

21 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Fem personer befinner sig ombord på miniubåten, Titan. Arkivbild.
Den amerikanska kustbevakningen tror att syret ombord på Titan, miniubåten som tappade kontakten med omvärlden på väg ner i djupet mot vraket efter Titanic, kan ta slut klockan 13.08 på torsdag, svensk tid, skriver Sky News.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Tidigare meddelade kustbevakningen att man fokuserar sökandet efter ubåten kring det område var man uppfattat bankande ljud. Och klockan tickar. När ubåten sänktes ner i söndags fanns det syre som räckte till fem personer i 96 timmar, enligt de initiala uppskattningarna.

Men hittills har man misslyckats med att lokalisera ljudet, säger Jamie Frederick vid kustbevakningen i Boston under den senaste presskonferensen som hölls vid 19-tiden svensk tid.

Han framhöll att man har tagit in experter som analyserar ljudet som även hörts under onsdagsmorgonen, amerikansk tid. Ljudet har väckt hopp om att personerna ombord kan vara vid liv.

– Vi vet inte vad det är, för att vara ärlig mot er, sade Frederick om ljuden som väckt hopp om att personerna ombord fortfarande lever.

"Oerhört komplext"

Det var tidigare i morse som det kom uppgifter om att räddningsstyrkorna hört ett bankande ljud i Atlantdjupet.

Annons

Ljudet registrerades var 30:e minut under tisdagen, enligt en intern myndighetsrapport som CNN tagit del av.

En undervattensrobot sändes ned och började söka i området.

– Vi måste fortsätta vara optimistiska och hoppfulla i en sök- och räddningsinsats, sade Frederick.

Vidare sade han att havet är ett "oerhört komplext" område, och att sökinsatsen är mycket svår.

Större sökområde

Sökområdet har dessutom vidgats ytterligare och är nu ungefär dubbelt så stort som den amerikanska delstaten Conneticut. Dessutom förstärks sökandet med fler resurser, både ovan och under ytan, enligt Frederick.

Turistubåten Titan försvann i söndags när den skulle dyka ned till Titanics vrak, som ligger på 3 800 meters djup utanför ön Newfoundland.

Ombord finns ubåtsföretagets vd, en fransk upptäckare, en brittisk miljardär och en far och son från en av Pakistans rikaste familjer.

Annons