Värmebölja i Spanien

Värmebölja i Spanien

En kvinna i Madrid skyddar sig mot solen. Temperaturen stiger i landet när landets andra värmebölja i sommar drar in.

Manu Fernandez/AP/TT

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

En värmebölja har dragit in över Spanien med temperaturer på upp emot 44 grader i södra delarna av landet. Den statliga vädermyndigheten AEMET säger att värmeböljan orsakas av massiv het luft från Nordafrika.

– Värmen kommer att vara väldigt intensiv både på måndag och tisdag på den Iberiska halvön och även Baleariska öarna med temperaturer mellan 38 och 40 grader i stora delar av landet och 42–44 grader i delar av Andalusien och (den nordöstra regionen) Aragon, säger Rubén Del Campo, talesperson för Aemet.

Spaniens första värmebölja i sommar började för två veckor sedan med över 44 grader i delar av Andalusien. Förra året noterade Spanien de högsta temperaturerna hittills under sommaren sedan mätningarna började göras 1916, vilket ledde till över 350 dödsfall, enligt landets statistikbyrå INE.

Europa är den kontinent som värms upp snabbast i världen som en följd av klimatförändringarna, enligt FN:s meteorologiska organ WMO. Och enligt experter är Spanien ett av de länder som troligen kommer att drabbas värst.

FRÅN FÖRSTASIDAN