Vallöftet: Sexleksaker ger ekonomisk kick

Vallöftet: Sexleksaker ger ekonomisk kick

Nattliv i Bangkok. Arkivbild.

Gemunu Amarasinghe/AP/TT
Att riva upp förbudet mot sexleksaker vore ett bra sätt att stärka ekonomin. Det tycker det anrika Demokratiska partiet i Thailand, som uppmärksammar frågan inför det stundande valet.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Att importera sexhjälpmedel och -leksaker är i stor utsträckning förbjudet i Thailand. De marknadsförs och säljs ändå på gatumarknader.

Men att förpassa en sådan vara till illegala och ljusskygga sammanhang är synd, tycker Demokraterna. Landets äldsta politiska parti menar att såväl folks sexliv som statskassan skulle må bättre av en legalisering.

Inte nog med att staten då kan få in skatt, marknaden blir säkrare om den regleras så som redan sker i andra länder, menar Demokraternas partiledare Rachada Thanadirek enligt thailändska medier.

Förslaget läggs fram inför landets parlamentsval den 14 maj, och i rapporteringen refereras även internationella prognoser om att sexleksaksmarknaden kommer att fortsätta växa kraftigt.

Thailand har en omfattande sexindustri, som ger landet etiska problem eftersom den lockar besökare och stora intäkter samtidigt som den även innebär en bred svart sektor av människosmuggling och övergrepp.

Demokratiska partiet (Phak Prachathipat) grundades på 1940-talet. De har lett flera regeringar, senast med Abhisit Vejjajiva som premiärminister 2008–2011. Efter det senaste valet, 2019, ställde sig partiet bakom juntaledaren Prayut Chan-O-Cha som fortsatt regeringschef.

FRÅN FÖRSTASIDAN