USA:s regering överklagar dom om abortpiller

USA:s regering överklagar dom om abortpiller

USA:s justitieminister Merrick Garland. Arkivbild.

Andrew Harnik/AP/TT
USA:s regering överklagar ett beslut av en federal domare i delstaten Texas att förbjuda ett abortpiller.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

"Distriktsdomstolens extraordinära beslut, det första i sitt slag, bör stoppas i väntan på att överklagan behandlas", skriver justitiedepartementet i en överklagan till en appellationsdomstol.

Den konservative federale Texasdomaren Matthew Kacsmaryk beslutade i fredags förbjuda abortläkemedlet mifepriston. Kacsmaryks beslut kom sedan ett antal anti-abortgrupper lämnat in en stämning för att få det nationella godkännandet av läkemedlet omkullkastat.

"Om beslutet träder i kraft så kommer det att omintetgöra läkemedelsmyndigheten FDA:s vetenskapliga bedömning och allvarligt drabba kvinnor" skriver justitiedepartementet i sin överklagan.

Den juridiska kampen om läkemedlet pågår på flera fronter. Bara en timme efter beskedet i Texas i fredags utfärdade en federal domare Washington ett motsatt domslut, där fortsatt tillgång till läkemedlet i 17 amerikanska delstater beordrades. Justitiedepartementet vände sig även till den federale domaren i Washington för att få domen förtydligad.

Mifepriston har varit godkänt i USA i mer än 20 år och används vid en majoritet av aborterna i landet. Även det amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA ifrågasätter Kacsmaryks dom.

FRÅN FÖRSTASIDAN