USA vill se ett nytt kärnvapenavtal

USA vill se ett nytt kärnvapenavtal

Vita husets nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan. Arkivbild.

Susan Walsh/AP/TT
USA är villigt att fortsätta begränsa antalet kärnstridsspetsar och samtidigt inleda förhandlingar om ett nytt kärnvapenavtal med Ryssland. Amerikanerna vill även diskutera med Kina.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

– Vi är redo att följa begränsningarna så länge också Ryssland gör det, säger USA:s nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan i ett tal inför organisationen Arms Control Association på fredagen.

Rysslands president Vladimir Putin meddelade i februari att landet pausar sitt deltagande i det befintliga avtalet, Nya Start, som sträcker sig till februari 2026.

Sullivan betonar att USA fram till att avtalet löper ut avser att följa den nuvarande begränsningen av antalet stridsspetsar – 1 550 per land.

USA är även "öppet för dialog" om ett nytt avtal med både Ryssland och den snabbt växande kärnvapenmakten Kina. Sullivan uppmanar ledningen i Moskva till nya samtal snart.

– USA är redo att möta Ryssland nu för att hantera riskerna med kärnvapen, säger han.

Jake Sullivan konstaterar att situationen i dag är annorlunda mot under kalla kriget, då USA bara hade Ryssland att förhålla sig till. Enligt honom bedöms Kina besitta 1 500 kärnvapen år 2035.

– USA måste för första gången i historien avskräcka två nästan jämlika kärnvapenmakter, säger han och tillägger att USA är redo för "förbehållslösa" diskussioner med Kina.

FRÅN FÖRSTASIDAN