USA och Kina möttes efter ballongkontroversen

USA och Kina möttes efter ballongkontroversen

Antony Blinken och Wang Yi vid ett tidigare möte i FN:s generalförsamling i höstas. Arkivbild.

David 'Dee' Delgado/AP/TT
USA:s utrikesminister Antony Blinken och Kinas toppdiplomat Wang Yi möttes på lördagen i samband med säkerhetskonferensen i München.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Det var det första mötet mellan länderna på toppnivå sedan USA för ett par veckor sedan sköt ner vad som har beskrivits som en kinesisk spionballong. Incidenten ledde till att Blinken ställde in en planerad resa till Kina.

– Jag gjorde mycket klart för honom att om Kina skickar sin övervakningsballong över USA är det mot vår suveränitet, mot internationell lag, oacceptabelt och att det aldrig får hända igen, sade Blinken efteråt i en intervju med tv-bolaget CBS.

Enligt Ned Price, talesperson vid det amerikanska utrikesdepartementet, ska Blinken ha betonat att USA inte vill ha någon konflikt med Kina och vikten av att upprätthålla en diplomatisk dialog.

Förutom att prata om ballongincidenten ska Blinken även ha varnat Kina för att hjälpa Ryssland.

Tidigare under dagen framförde Wang åter kinesisk kritik mot USA om att skjuta ner ballongen, som Kina hävdar var en civil forskningsballong på vift. Wand anklagar USA för att ha brutit mot internationell rätt när man sköt ner ballongen.

– Agerandet visar inte upp USA som stort och starkt – snarare motsatsen, sade Wang Yi.

FRÅN FÖRSTASIDAN