Uppgifter: Xi förbereder resa till Moskva

Uppgifter: Xi förbereder resa till Moskva

Kinas president Xi Jinping. Arkivbild.

Jack Taylor/AP/TT
Kinas ledare Xi Jinping uppges förbereda ett besök i Moskva, enligt källor till Wall Street Journal.
Samtidigt meddelar den kinesiske utrikesministern att landet planerar att lägga fram ett förslag på en lösning på Ukrainakriget i veckan.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Den kinesiske presidenten Xis planer handlar om att resa till Ryssland för att ha ett toppmöte med landets president Vladimir Putin de kommande månaderna, uppger personer som har insyn i planerna för Wall Street Journal.

Enligt tidningens källor skulle resan vara en del av försöken att få i gång flerpartssamtal om fredliga lösningar.

Kinas utrikesminister Qin Gang säger i ett tal på hemmaplan att Peking är djupt oroat över konflikten i Ukraina, som "riskerar att intensifieras och till och med spåra ur ".

Växande oro i väst

Enligt honom kommer Kina att jobba med det internationella samfundet för att uppmuntra till dialog, och räknar enligt AFP med att lägga fram ett förslag i veckan på en politisk lösning.

– Samtidigt så uppmanar vi inblandade länder att sluta elda på så snart som möjligt och att sluta skylla på Kina, säger han med hänvisning till att USA anklagat Kina för att överväga att skicka vapen till Ryssland – något som Kina förnekat.

Under en pressträff i Bryssel på tisdagen uttrycker Natochefen Jens Stoltenberg och EU:s utrikeschef Josep Borrell en växande oro för Kinas möjliga stöd till Ryssland.

– Vi har en ökande oro för att Kina kan planera att förse det ryska kriget med dödande vapen, säger Stoltenberg.

Japanskt Ukrainastöd

Borell betonar dock att det inte finns några bevis för att Kina förser Ryssland med vapen, men säger att Europa måste vara på sin vakt.

I takt med att årsdagen för det storskaliga ryska anfallet mot Ukraina närmar sig kommer fler försäkringar om att stödet till Ukraina fortfarande är starkt. USA:s president Joe Biden besökte Kiev på måndagen i en solidaritetshandling, samma dag som Japan meddelade att man kommer att stödja Ukraina finansiellt i ett paket på 5,5 miljarder amerikanska dollar.

– Japan är i en ställning att leda världens ansträngningar att stödja Ukraina i sin kamp mot rysk aggression, sade premiärminister Fumio Kishida vid en presskonferens.

Han meddelade också att han står värd för ett G7-webbmöte på fredag, där Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj också ska delta.

FRÅN FÖRSTASIDAN