Uppgifter: Planer läckte från Prigozjins läger

28 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Wagnerchefen Jevgenij Prigozjin i en bild tagen från ett videoklipp som distribuerats av hans egen presstjänst.
Uppgifter om att Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin planerade ett uppror läckte från hans eget läger, enligt The Wall Street Journal.
Om läckan inte hade inträffat skulle Prigozjin ha haft betydligt större möjlighet att lyckas, enligt underrättelsekällor i väst.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Prigozjin ville ursprungligen tillfångata försvarsministern Sergej Sjojgu och generalstabschefen Valerij Gerasimov, och hade goda chanser att lyckas. Men ryska säkerhetstjänsten FSB fick information om planerna ett par dagar innan det skulle ske, uppger källor vid västerländska underrättelsetjänster för The Wall Street Journal.

Det gjorde att Prigozjin blev tvungen att ta till en improviserad alternativ plan och agera tidigare än tänkt. Att planerna läckte kan vara en av anledningarna till att upproret blev relativt kortvarigt, skriver tidningen.

Upplägget byggde på att Jevgenij Prigozjin trodde att en del av den ryska militären skulle ansluta sig till upproret och vända sig mot sina befälhavare, enligt uppgifterna.

– Specifika läckor om förberedelser för ett uppror som skulle inledas den 22–25 juni läckte från Prigozjins läger, säger det ryska nationalgardet Rosgvardijas högste chef Viktor Zolotov till ryska statliga medier.

Annons

Underrättelsetjänster i länder i väst fick tidigt reda på Prigozjins upprorsplaner genom att analysera kommunikation och satellitbilder, enligt uppgifter från en person med insyn.

Om inte Belarus diktator Aleksandr Lukasjenko hade erbjudit sig att medla skulle upproret sannolikt ha slutat i ett väpnat dödläge i Moskva, enligt en underrättelseanalys.

Annons