Uppgifter: Pence har vittnat om Trump

Uppgifter: Pence har vittnat om Trump

USA:s förre vicepresident Mike Pence. Arkivbild.

Alex Brandon/AP/TT
USA:s förre vicepresident Mike Pence har på torsdagen vittnat inför en jury som utreder förre presidenten Donald Trumps ansträngningar att omkullkasta resultatet i presidentvalet 2020, enligt amerikanska medieuppgifter.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Vittnesmålet lämnades timmar efter att en federal domstol avvisat ett nytt försök från Trumps advokater att blockera Pences framträdande inför juryn, skriver AP.

Vittnesmålet ska ha pågått i över fem timmar, enligt CNN.

Närmare vad Pence sade till den federala juryn framgår inte, men framträdandet utgör en milstolpe i justitiedepartementets utredning. Det kan ge åklagare en viktig berättelse från ett förstahandsvittne om de samtal och händelser som ledde fram till stormningen av den amerikanska kongressen den 6 januari 2021.

Trump försökte blockera

Pence kallades in som vittne tidigare i år, vilket direkt överklagades av Trumps advokater.

Pence själv har tidigare anfört att han inte avser att vittna och har då hänvisat till att vicepresidentens roll som ordförande i senaten ger honom konstitutionellt skydd mot att vittna om vissa lagstiftningsfrågor.

I mars meddelade en domare att Pence ändå måste lämna sitt vittnesmål.

Utfrågas inte om stormningen

Domaren godkände däremot Pence-sidans argumentation att den tidigare vicepresidenten, av konstitutionella skäl, inte ska utfrågas om sina egna handlingar den 6 januari 2021.

– Vi kommer att lyda lagen, vi kommer att säga sanningen, sade Pence i en intervju med CBS-programmet "Face The Nation" som sändes i söndags.

Framträdandet inför domstolen kan också ha betydande politiska implikationer, då Pence är en av de republikaner som eventuellt vill bli presidentkandidat. Han har dock inte lanserat någon kandidatur.

FRÅN FÖRSTASIDAN