Ukraina: Elförsörjning åter efter rysk attack

Ukraina: Elförsörjning åter efter rysk attack

Ryssland attackerade flera områden i Ukraina på torsdagsmorgonen. Bild från Charkiv.

Vadim Belikov/AP/TT
Ryssland har anfallit flera städer och områden i Ukraina under natten och civila människor har dödats.
Strömmen till det ockuperade kärnkraftverket i Zaporizjzjas län kapades – men under eftermiddagen meddelade ukrainska myndigheter att den återställts.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

"Ukrenergos specialister har återställt energiförsörjningen till kärnkraftverket i Zaporizhzhia, som avbröts av dagens angrepp", skriver det statliga elbolaget på sina sociala medieplattformar.

Före beskedet var oron stor över uppgifterna om att det av Ryssland ockuperade kärnkraftverket i Enerhodar i Zaporizjzjas län – det största kärnkraftverket i Europa – inte längre hade kontakt med det ukrainska elnätet.

Strömmen vid verket gick strax före klockan fyra på natten lokal tid och reaktorerna kyldes av 18 reservgeneratorer. Dessa hade endast bränsle för tio dagar, enligt den ukrainska sidan.

"Nedräkningen har börjat", skrev Energoatom på Telegram, och varnade för att en stor olycka kan komma att ske.

Uppgifterna om strömavbrottet och dess möjliga följder har hittills endast kommit från ukrainskt håll.

Dödade i sina hem

Nattens attacker tycks, som många gånger tidigare, främst ha varit riktade mot det ukrainska elnätet och annan infrastruktur.

Minst fem människor dödades i ett anfall mot Lviv i västra Ukraina, enligt länets guvernör. Tre män och två kvinnor.

"De var hemma när raketen slog ned. Bråten håller fortfarande på att röjas undan. Det kan finnas fler personer där under", skriver guvernören Maksym Kozytskyj på Telegram.

Men attackerna tycks, som så många gånger tidigare, främst ha varit riktade mot det ukrainska elnätet och annan infrastruktur.

Länet Dnipropetrovsk attackerats flera gånger under natten med robotar och drönare. Bland städerna som har attackerats finns Nikopol, som ligger på andra sidan floden från det stora kärnkraftverket i Enerhodar.

En person, en 34-årig man, har dödats i anfallen, meddelar länets guvernör Serhij Lysak.

Tio ukrainska regioner

I huvudstaden Kiev slogs 40 procent av elförsörjningen ut, enligt myndigheterna. Borgmästaren Vitalij Klytjko rapporterade om explosioner främst i Kievs södra delar och ett fåtal skadade civila.

"Det har varit en svår natt", meddelade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj via sociala medier.

Rysslands anfall riktades mot totalt tio ukrainska regioner, enligt honom. Presidenten beskrev det som att invasionsstyrkorna går tillbaka till en tidigare taktik i ett försök att skrämma ukrainare.

Ryssland avfyrade 81 robotar mot Ukraina samt skickat flera så kallade kamikazedrönare, enligt Ukrainas överbefälhavare Valerij Zaluzjnyj. Enligt honom stoppades åtminstone 34 av robotarna av ukrainska försvarsåtgärder.

Robotar och drönare

Ukrainas myndigheter räknar till att det är den 15:e gången som Ryssland anfaller med denna kraft och omfattning i nattmörker. I flera månader har angriparna attackerat infrastruktur i Ukraina med robotar och drönare och lyckats slå ut vatten-, värme- och elförsörjning för miljontals människor.

Explosioner rapporterades från Charkiv i nordost och Odessa i sydväst, då både i storstäderna och i länen med samma namn. Det skedde också explosioner i staden Tjernihiv i landets nordligaste del samt i städerna Dnipro, Lutsk och Rivne.

Vid sidan av det rapporteras civila dödsfall i anfall under det senaste dygnet i andra län: två dödsfall i Donetsk och ett i Cherson.

FRÅN FÖRSTASIDAN