Tyskland fördömer tysk-iraniers dödsdom

Tyskland fördömer tysk-iraniers dödsdom

Jamshid Sharmahd under rättegången i Teheran i februari 2022.

Koosha Mahshid Falahi/Mizan/AP/TT
En man med tyskt och iranskt medborgarskap har dömts till döden i Iran. Tyskland kallar domen oacceptabel.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Enligt revolutionsdomstolen i Teheran döms 67-årige Jamshid Sharmahd för att ha lett en grupp anklagad för terrordåd mot en moské i Iran.

Sharmahd hade uppehållstillstånd i USA och var bosatt i Kalifornien. Enligt hans anhöriga, som hävdar att samtliga åtalspunkter är fabricerade, rövades han bort från flygplatsen i Dubai när han var på väg till Indien.

Gruppen som 67-åringen påstås leda, kallad Tondar, är baserad i USA och vill störta styret i Iran och återupprätta den iranska monarkin. Enligt Iran låg de bakom ett dödligt bombdåd mot en moské i staden Shiraz 2008. Tre män har tidigare avrättats för attentatet och ytterligare två har dömts till döden.

Sharmahd har också anklagats för att sprida "korruption på jorden" och för att ha haft – eller försökt få kontakt med – representanter för amerikanska CIA och israeliska Mossad.

Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock säger i ett uttalande att domen är "fullkomligt oacceptabel". Den Oslobaserade människorättsorganisationen Iran Human Rights kallar samtidigt processen mot Sharmahd för en skenrättegång.

FRÅN FÖRSTASIDAN