Två döda i Gammalsvenskby i rysk attack

Två döda i Gammalsvenskby i rysk attack

Svenska kyrkan i byn i Gammalsvenskby (Zmijevka) i södra Ukraina. Arkivbild.

Henrik Montgomery/TT
Två personer dog i en rysk attack mot Gammalsvenskby i södra Ukraina i torsdags morse, rapporterar militäradministrationen i Chersonprovinsen.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Dödsfallen bekräftas av den svenska intresseföreningen Svenskbyborna.

"Det är mycket tragiskt. De dog i gryningen av en direktträff in i deras sovrum från andra sidan floden. Ryska armén har terrorbombat byn sedan de blev befriade från ockupationen i november. Det finns inga militära mål i byn. Våra tankar går till deras familj," skriver föreningens ordförande Sofia Hoas till Svenska Dagbladet.

Bara en månad efter den ryska invasionen för snart ett år sedan intog ryska styrkor huvudorten i Beryslavdistriktet där Gammalsvenskby ligger. Från april till november var Gammalsvenskby ockuperat av ryssarna.

Under de senaste veckorna har Ryssland utsatt Gammalsvenskby för hård artilleribeskjutning. Flera hus har blivit skadade, samtidigt som byborna tampas med kylan och bristen på förnödenheter.

Gammalsvenskby grundades 1782 när den ryska kejsarinnan Katarina den stora tvångsförflyttade Estlandssvenskar från Dagö dit.

Före krigsutbrottet den 24 februari i fjol bodde runt 2 000 människor i byn, varav ett hundratal ättlingar till Estlandssvenskarna. Nu beräknas cirka 900 personer vara kvar där.

FRÅN FÖRSTASIDAN