Tusentals skjutvapen i amerikanska handbagage

Tusentals skjutvapen i amerikanska handbagage

En anslag påminner resenärer om att inte ta med sig skjutvapen genom säkerhetskontrollen på flygplatsen i Orlando, Florida. Bild från 2022.

Ted Shaffrey/AP/TT
Tusentals amerikaner försöker ta med sig skjutvapen genom flygplatsernas säkerhetskontroller. Den oroväckande ökningen sägs spegla utvecklingen i det amerikanska samhället.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Kvinnan packade ner tilltugg, mediciner och sin mobiltelefon i handbagaget inför flygningen från Philadelphia. Men också ett laddat skjutvapen i ett svart hölster.

Vapnet var ett av 6 542 stycken som den amerikanska transportsäkerhetsmyndigheten TSA snappade upp i säkerhetskontroller på landets flygplatser under 2022. Antalet – i snitt runt 18 upphittade vapen per dag – är det högsta någonsin. 2021 hittades 5 972 vapen.

– Det vi ser i våra säkerhetskontroller reflekterar det vi ser i samhället, och i samhället finns det numera fler människor som bär skjutvapen, säger TSA:s David Pekoske.

Med undantag för pandemiåret 2020 har antalet vapen som hittas på amerikanska flygplatser ökat varje år sedan 2010. I stort sett alla innehavare hävdar att de glömde att vapnet låg i väskan – men ökningen väcker oro kring den fara ett skjutvapen kan innebära ombord ett plan eller på en flygplats, särskilt om det hamnar i fel händer.

Allra flest vapen hittades i fjol på Atlantas flygplats. Påföljderna varierar beroende på lokala lagstiftningar: ägarna kan antingen gripas eller få vapnet beslagtaget, men i vissa delstater tillåts de ge vapnet till någon som inte ska flyga och fortsätta sin resa.

Den pensionerade TSA-tjänstemannen Keith Jeffries är skeptisk till förklaringen att man "glömt" att det finns ett vapen i väskan.

– Det är ett farligt, förbjudet objekt, och om vi ska tala klarspråk: du ska för Guds skull veta var ditt vapen är, säger han.

FRÅN FÖRSTASIDAN