Tusentals hedrade Förintelsens offer

Tusentals hedrade Förintelsens offer

Överlevare av Förintelsen deltog i tisdagens marsch som börjar vid den ökända grinden med inskriptionen "Arbeit macht frei".

Michal Dyjuk/AP/TT
Några tiotals överlevare deltog på tisdagen i den årliga marschen i södra Polen som hedrar minnet av dem som dog i Nazitysklands förintelseläger Auschwitz-Birkenau.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Marschen hölls i anknytning till 80-årsdagen av upproret i Warszawas getto den 19 april 1943. Marschen har anordnats 35 gånger.

Marschen inleddes med toner av en shofar, ett traditionellt judiskt instrument som symboliserar frihet, vid den ökända grinden med inskriptionen "Arbeit macht frei" (Arbete ger frihet).

I den tre kilometer långa marschen deltog också Italiens president Sergio Mattarella och Israels utbildningsminister Yoav Kisch.

Varje år deltar tusentals människor från hela världen – såväl judar som icke-judar – i evenemanget som ordnas på platsen för det tidigare dödslägret som upprättades av Nazityskland efter att landet invaderat Polen.

Omkring en miljon judar dog i lägret mellan 1940 och 1945 tillsammans med cirka 80 000 icke-judiska polacker, 25 000 romer och 20 000 sovjetiska soldater.

Lägret befriades av Röda armén i januari 1945.

FRÅN FÖRSTASIDAN