Trump i rätten – detta vet vi om åtalet

Trump i rätten – detta vet vi om åtalet

På tisdagen gör Donald Trump sitt första framträdande vid den federala domstolen i Miami. Arkivbild.

Chuck Burton/AP
För första gången riskerar en expresident i USA att dömas till fängelse.
Donald Trumps hantering av hundratals hemligstämplade dokument, som bland annat förvarades på toaletten, satte både USA:s och allierades säkerhet på spel, enligt det omfattande åtalet mot honom.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

I dag gör Donald Trump sitt första framträdande i rätten i Miami när domstolsförhandlingarna inleds klockan 15 lokal tid (21 svensk tid).

Totalt rör det sig om 37 åtalspunkter. Av dem handlar 31 om hur Trump medvetet behöll dokument klassade som hemligstämplad nationell försvarsinformation i sitt residens Mar-a-Lago i Florida efter tiden i Vita huset.

När åtalet offentliggjordes i fredags kunde allmänheten ta del av vad de hemligstämplade dokumenten berörde:

Bland materialet fanns bland annat information om USA:s kärnvapenprogram, om USA:s och andra länders vapenkapacitet, om sårbarheter hos USA och dess allierade för militära attacker och information från underrättelsemöten i Vita huset.

En del dokument var så känsliga att de krävde särskild hantering.

Enligt åtalet äventyrade Trump säkerheten för USA:s militär och amerikanska spioner, men också säkerheten och relationen med andra länder.

Visade dokument om attack

Men det federala åtalet handlar inte bara om att Trump behöll dokument och vägrade lämnade tillbaka dem efter sin presidenttid. Vid två tillfällen ska Trump dessutom visat hemligstämplade dokument för utomstående personer.

Vid det ena tillfället ska Trump ha tagit fram och beskrivit en anfallsplan mot Iran för en författare, en förläggare och två medarbetare till Trump.

Delar av mötet, som ägde rum på Trumps golfklubb i Bedminster i New Jersey, finns inspelat. Enligt åklagaren bevisar det som sägs att Trump var väl medveten om vad det var för dokument han plockade fram.

– Detta är hemlig information. Titta, titta på det här, säger Trump till personerna i inspelningen.

– Som president kunde jag ta bort hemligstämpeln på det här, säger han vidare:

– Nu kan jag inte det, som ni vet, men det är fortfarande hemligt.

Försökte hindra utredning

Var och en av de 31 åtalspunkterna kan ge fängelse på upp till tio år, men rättegången kommer att lyfta än allvarligare brott.

Enligt åtalet har expresidenten gjort sig skyldig till obstruktion, och på flera sätt försökt hindra utredningen. Trump ska bland annat ha uppmanat en av sina advokater gömma eller förstöra dokument som den federala juryn begärt att få utlämnade.

Trump ska även själv ha gömt undan en mängd lådor med dokument tillsammans med medarbetaren Walt Nauta – som själv åtalas för flera brott.

När FBI genomförde en razzia förra sommaren hittades lådor staplade på varandra i badrum, på en toalett, i ett sovrum och på scenen i en festsal inne i Mar-a-Lago.

De tyngre åtalspunkterna har fängelse i upp till 20 år på straffskalan.

Kan kandidera trots dom

Sedan åtalet offentliggjordes har Trump upprepat att han inte gjort någonting fel och att åtalet mot honom är politiskt motiverat.

"Vi måste alla vara starka och besegra kommunisterna, marxisterna och de radikala vänstergalningarna som systematiskt förstör vårt land", skrev Trump på sin medieplattform Truth Social innan han gick på planet mot Florida.

Det väntas ta flera månader innan den historiska rättegången kan inledas. Under tiden fortsätter kampen om vem som ska bli Republikanernas presidentkandidat.

I USA:s konstitution finns ingenting som hindrar Trump från att kandidera som president nästa år – även om han skulle dömas.

Sett till opinionsmätningarna har Trump fortsatt ett stort försprång, och i en intervju med Politico var den snart 77-årige Trump tydlig med sina avsikter.

– Jag tänker aldrig hoppa av.

FRÅN FÖRSTASIDAN