Titanicubåt försvann i söndags – känd britt ombord

19 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Ett foto från den 10 april 1912 efter att Titanic lämnat Southampton i England för sin jungfruresa till New York i USA.AP/TT
En turistubåt – med fem personer ombord – på väg mot det förlista fartyget Titanic har försvunnit.
En känd brittisk miljardär är en av dem som befinner sig ombord på ubåten som varit försvunnen sedan i söndags morse.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Miljardären och äventyraren Hamish Harding är en av de personer som befinner sig ombord på ubåten, skriver Sky News, som fått uppgiften bekräftad av Hardings styvson.

Ubåten används för att turister skulle kunna se vraket på nära håll. Titanic, som förliste 1912 under sin jungfruresa, ligger på 3 800 meters djup utanför Newfoundland.

En talesperson för kustbevakningen i Boston i USA bekräftar för The Guardian att "en mindre ubåt med fem personer ombord har försvunnit i närheten av Titanics vrak".

Ubåten – som har namnet Titan – försvann för mer än 24 timmar sedan, på söndagsmorgonen lokal tid.

BBC rapporterar att ubåten försvann en timme och 45 minuter efter att den dykt.

Syreförsörjning ombord

Företaget Ocean Gate Expeditions äger den saknade ubåten och i ett uttalande skriver man om de fem ombord som "besättningen".

"Vi undersöker och mobiliserar alla alternativ för att föra besättningen tillbaka på ett säkert sätt," skriver företaget.

Annons

"Hela vårt fokus ligger på besättningsmedlemmarna i ubåten och deras familjer", fortsätter uttalandet där också ett tack riktas till de länder och företag som bistår Ocean Gate Expeditions i sökandet efter den försvunna ubåten.

David Concannon, som är rådgivare till företaget, skriver i ett mejl till nyhetsbyrån AP att det fanns 96 timmars syreförsörjning ombord.

Passagerarfartyget Titanic, som var sin tids största, körde på ett isberg under resan mot New York. Av de 2 200 passagerare och besättningsmedlemmar som befann sig ombord miste fler än 1 500 livet.

Upp till 150 000 dollar

Titanic hittades på havets botten 1985. Sedan dess har flera vetenskapliga expeditioner undersökt fartyget. De senaste tre åren har det också varit möjligt för betalande turister att med mindre ubåtar ta sig till vraket.

Turerna till Titanic kostar upp till 150 000 dollar (drygt 1,6 miljoner kronor) rapporterar AP, och ett ubåtsdyk till vraket, inklusive både nedstigning och uppstigning, uppges ta omkring åtta timmar.

Annons

Totalt får fem personer plats i Titan som har kapacitet att gå ner på 4 000 meters djup.

Rättad: I en tidigare version angavs fel årtal när Titanic gick under.

Annons