Tiotusentals protesterade i Belgrad mot våldet

03 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Demonstranter håller upp den serbiska flaggan under en massprotest mot regeringen i huvudstaden Belgrad på lördagen.Marko Drobnjakovic/AP/TT
Tiotusentals människor protesterade under lördagen i Serbiens huvudstad Belgrad mot regeringen och vad man anser är dess ansvar för masskjutningar som nyligen chockat Balkanlandet.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Demonstrationen är den femte i ordningen och den riktar sig främst mot Serbiens president Aleksandar Vucic, som hittills avvisat alla påståenden om att han skulle bära något ansvar för att masskjutningar ägt rum i det land han leder.

Det var i början av maj som två masskjutningar skakade landet. Två separata gärningsmän dödade 18 personer, varav hälften av offren var barn.

En stort ballongfång med en vidhängande skylt med inskriptionen "Stick iväg Vucic" skickades upp i luften under demonstrationen och universitetsstudenter gick i främsta ledet under en banderoll med orden "Serbien mot våld".

Protesterna har de gångna veckorna växt till att handla om mer än dödsskjutningarna. De riktar även in sig på korruption och kritik mot ett allt mer auktoritärt styre under president Vucic.

Lördagens demonstration verkar ha varit den hittills största i antal människor räknat, rapporterar nyhetsbyrån AP som också skriver att oberoende journalister noterat att det sett ut som att företrädare för ultranationalistiska högerrörelser försökt infiltrera demonstrationen.

Annons