Tiotusentals evakueras i Italien

Tiotusentals evakueras i Italien

Översvämning i staden Murazzi på lördagen.

Andrea Alfano/AP/TT
Regnet fortsätter att falla i norra Italien och den redan översvämmade regionen Emilia-Romagna.
Över 36 000 människor har nu tvingats evakuera sina hem.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Inga nya dödsfall har rapporterats under lördagen, men lokala myndigheter har utfärdat nya varningar för jordskred i samband med de kraftiga regnen.

I takt med att större områden drabbas tvingas också fler tillfälligt lämna sina hem, främst runt staden Ravenna. Antalet evakuerade hade nästan fördubblats från fredagsförmiddagen till lördagskvällen, när 36 000 flytt.

Premiärminister Giorgia Meloni deltog på lördagen i G7-mötet i Hiroshima, men återvände hem i förtid.

– Helt ärligt kan jag inte vara så här långt hemifrån under sådana här tider, sade hon och tackade de över 5 000 räddningsarbetare och frivilliga som hjälper de nödställda.

Meloni väntas besöka de drabbade områdena under söndagen.

En helikopter kraschade i Lugo, öster om Bologna, men samtliga ombord klarade sig med lättare skador, rapporterar La Repubblica.

I torsdags och fredags föll lika mycket regn som normalt kommer under ett halvår, och översvämningarna har beskrivits som de värsta på över ett århundrade.

I regionen har över 500 vägar stängts och många av dem är förstörda. Matteo Lepore, borgmästare i Bologna, säger att det kommer att ta tid att laga vägnätet.

– Vi talar om månader, på några ställen åratal, säger han till AFP.

Enligt guvernören Stefano Bonaccini lär prislappen hamna på över en halv miljard euro, motsvarande drygt fem miljarder kronor.

Fjorton dödsoffer har hittills rapporterats i översvämningskatastrofen.

FRÅN FÖRSTASIDAN