Taiwan: Kinesisk militär är kvar

Taiwan: Kinesisk militär är kvar

Denna skärmdump från Kinas statliga tv-kanal CCTV visar kinesiska flygplan som deltog i helgens övning.

CCTV via AP/TT
Kinesiska stridsfartyg och militärplan befinner sig fortfarande i närheten av Taiwan, enligt det taiwanesiska försvaret. Kina sade sig tidigare ha avslutat den storskaliga övning som hölls runt ön under helgen.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Kina har under helgen gjort en stor styrkedemonstration i form av en tre dagar lång militärövning runtom Taiwan. På måndagen sades det dock från Peking att övningen hade avslutats "på ett framgångsrikt vis".

Vid klockan elva på tisdagsförmiddagen följde den taiwanesiska militären hur kinesiska militärflygplan korsade den så kallade medianlinjen i sundet mellan Taiwan och Kina, "från norr, centralt och söderifrån". Totalt säger sig Taiwan ha siktat 26 flygplan.

Kinas övningar har varit en reaktion på Taiwans president Tsai Ing-Wens besök i USA förra veckan, vilket Kina tidigt varnade för skulle få följder. Under helgen siktades tolv stridsfartyg och totalt 91 militära flygplan från Kina. Flygplanen lyfte bland annat från det kinesiska hangarfartyget Shandong. Kina simulerade anfall mot ön och landets propagandamedier beskrev det som att militären tränade på att omringa Taiwan och upprätta en blockad i luften.

Taiwans president Tsai anklagade tidigare Kina för att använda öns kontakter med USA som en förevändning för att rubba säkerhetsläget i regionen.

"Även om Kinas militärövning har avslutats så kommer vår militär och nationella säkerhetsstyrka hålla sina ställningar och försvara landet", skrev hon på Facebook på måndagen.

FRÅN FÖRSTASIDAN