Tågtragedin i Grekland: Stins får uppskov

Tågtragedin i Grekland: Stins får uppskov

Sörjande i staden Giannitsá kramas under begravningen av en 23-åring som omkom i tågkraschen.

Giannis Papanikos/AP/TT
Vreden stiger i Grekland efter tisdagens dödliga tågolycka som tog minst 57 människors liv. Hur kunde det ske? Tusentals greker har protesterat och krävt svar.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Den stins i staden Larissa som greps efter olyckan – och som medgett visst ansvar – skulle ha framträtt i rätten på lördagen, men fick uppskov till söndagen. Han kommer då att få svara på hur de två olycksdrabbade tågen i flera kilometer kunde färdas på samma spår före kollisionen.

I publicerade ljudupptagningar hörs den 59-årige stinsen uppmana en av lokförarna att ignorera ett rött ljus och köra vidare. Det grekiska public service-bolaget ERT har rapporterat att stinsen hade anställts 40 dagar tidigare – efter bara tre månaders utbildning.

"Tragiskt mänskligt misstag"

Efter frontalkrocken mellan ett persontåg och ett godståg i tisdags kväll har människor demonstrerat i flera delar av landet. Allt eftersom fler detaljer har blivit kända har ilskan vuxit till ett ursinnigt raseri. Utöver stinsens medgivanden har regeringen medgett brister i skötseln av landets järnvägssystem, däribland "kroniska förseningar" i spår- och säkerhetsarbeten.

Enligt grekiska fackförbund har säkerhetsbrister på sträckan Aten-Thessaloniki varit kända i åratal. Landets drygt 250 mil långa järnvägsnät uppges i decennier ha plågats av misskötsel, dåligt underhåll och föråldrad utrustning.

Samtidigt har premiärminister Kyriakos Mitsotakis, som senare i år hoppas bli omvald, varit snabb med att lägga den största skulden på ett "tragiskt mänskligt misstag".

Känner flera som dog

Demonstranterna anser att regeringen måste ta sitt ansvar.

– Det som hände var inte en olycka, det var ett brott, säger den 23-åriga filosofistudenten Sophia Hatzopoulou i Thessaloniki, dit persontåget med runt 350 människor ombord var på väg.

Hon och hennes studiekamrater känner flera människor som dödades och skadades i kollisionen.

Fredagskvällens protester i Thessaloniki blev delvis våldsamma. Även i huvudstaden Aten, där demonstranter skrek "mördare" framför landets parlament, drabbade rasande människor samman med polis med stenar och molotovcocktails. Polisen svarade med tårgas och chockgranater för att skingra folkmassorna.

De stora protesterna väntas fortsätta under helgen.

FRÅN FÖRSTASIDAN