Strider i Sudan inför veckolång vapenvila

Strider i Sudan inför veckolång vapenvila

FN-sändebud Volker Perthes uppmanar parterna att respektera den nya vapenvilan. Arkivbild.

AP/TT
Striderna fortsatte att rasa i Sudans huvudstad Khartum inför eldupphöret som trädde i kraft under måndagskvällen.
– Stridsflygplan bombar vårt bostadsområde, sade Mahmoud Salah el-Din, en av stadens invånare.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Skottlossningar och explosioner skakade Khartum på måndagen, bara timmar inför att ett sju dagar långt eldupphör trädde i kraft.

Tidigare under måndagen meddelade FN:s sändebud Volker Perthes i FN:s säkerhetsråd att konflikten i Sudan – som inleddes i april – inte har lugnat ner sig. Detta trots tidigare utfästelser om eldupphör från de stridande sidorna.

– Strider och truppförflyttningar har fortsatt även i dag, trots att båda sidor har åtagit sig att inte söka militära fördelar innan vapenvilan träder i kraft, meddelade Volker Perthes.

"Högt pris"

Enligt honom är det nya förhandlade eldupphöret – som trädde i kraft sent på måndagskvällen – avgörande för att humanitärt bistånd kan nå fram till behövande. Eldupphöret ska även hjälpa civila att kunna lämna landet.

FN-representanten sade dessutom att civila har betalat ett "högt pris" under konflikten, där över 700 människor har mist livet, däribland 190 barn.

De rivaliserande generalerna Abdel Fattah al-Burhan och Mohamed Hamdan Dagalo har kommit överens om att låta vapnen tystna från och med måndagskvällen. Eldupphöret är delvis framförhandlat av USA och Saudiarabien som bekräftade vapenvilan i ett gemensamt uttalande.

Flera försök

Flera tidigare försök till vapenvila mellan Sudans armé, ledd av landets ledare Abdel Fattah al-Burhan, och den paramilitära milisen RSF (Rapid support force) som styrs av general Mohamed Hamdan Dagalo, har i stort sett misslyckats.

Förhoppningar finns om att det senaste försöket ska vara mer framgångsrikt. Båda parter har förbundit sig genom att underteckna avtalet om eldupphör i den saudiska staden Jidda, enligt saudiska källor.

FRÅN FÖRSTASIDAN