Strategiskt viktig jättedamm

06 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Vatten forsar ur den förstörda dammen.
Kachovkadammen på floden Dnepr och är strategiskt viktig för både vatten- och energiförsörjning.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Dammen byggdes 1956 och reservoaren rymmer ungefär 18 kubikkilometer vatten, vilket kan jämföras med Mälaren, som enligt SMHI rymmer 14,3 kubikkilometer vatten.

Den har varit under rysk kontroll sedan början av invasionen i februari 2022 och så sent som i oktober anklagade Kiev Moskva för att ha minerat dammen.

Kachovkadammen är strategiskt viktig på flera sätt. Den förser den av Ryssland annekterade Krimhalvön med vatten, vilket gör att problem med dammen innebär problem med vattenförsörjningen. Dessutom kyls kärnkraftverket Zaporizjzja med vatten från dammens vattenreservoar.

Ryssland och FN:s internationella atomenergiorgan (IAEA) säger att dammkollapsen inte innebär någon omedelbar säkerhetsrisk vid kärnkraftverket, medan Ukraina hävdar att det finns ett växande hot.

Vattnet driver också vattenkraftverket Kachovka och om det slås förvärras Ukrainas redan svåra energikris.

Dammen ligger ungefär sex mil öster om Cherson som Ukraina återtog i november, vilket gjorde floden till en ny frontlinje. En översvämning där skulle kunna hindra ukrainska styrkor från att avancera och återta mer av sitt förlorade territorium.

Annons

Området kring dammen har redan tidigare drabbats av översvämningar. De senaste veckorna har vattennivåerna i dammen byggts upp till de högsta på 30 år.

Rättad: En tidigare version innehöll en felaktig jämförelse med Vänern, nu med jämförelse med Mälaren.

Annons