Storbritannien: Ryska soldater straffas i gropar

Storbritannien: Ryska soldater straffas i gropar

Generalstabschef Valerij Gerasimov. Arkivbild.

Alexander Zemlianichenko/AP/TT
Ryska soldater straffas genom att spärras in i hålor i marken, som täcks med metallgaller, enligt uppgifter till brittiska försvarsdepartementet.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Under de senaste månaderna av Rysslands fullskaliga attack mot Ukraina har ryska befäl troligen infört hårda bestraffningar av soldater som bryter mot regler, skriver det brittiska försvarsdepartementet på Twitter i sin senaste lägesrapport.

Soldater stängs in i provisoriska celler, bestående av en håla i marken som täcks med metallgaller, enligt flera och upprepade uppgifter till britterna. Straffen kan gälla allt från fylleri till försök att bryta kontraktet med armén.

Under krigets första månader höll ryska befäl lättare på disciplinen, och tillät till exempel soldater som vägrat delta i strid att återvända hem. Men inställningen har hårdnat sedan någon gång kring augusti i fjol, skriver det brittiska försvarsdepartementet.

Den hårda attityden ska ha blivit särskilt märkbar sedan generalstabschefen Valerij Gerasimov tog över uppgiften som befälhavare för styrkorna i Ukraina i januari från sin underlydande, Sergej Surovikin.

Syftet med att sätta Gerasimov vid rodret kan ha varit ett sätt för ryska försvarsdepartementet att öka kontrollen över vad man kallar "den militära specialoperationen" i Ukraina, enligt analytiker som CNN rapporterat om.

FRÅN FÖRSTASIDAN