Stor nätbrottsring sprängd i Filippinerna

28 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Ett av kontoren som filippinsk polis genomsökte under tisdagens omfattande räder, då över 2|700 människor som misstänks ha tvingats att arbeta för nätbrottsgrupper undsattes. Bilden har förmedlats av filippinsk polis.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Filippinsk polis uppger att man undsatt över 2 700 människor som arbetat under slavliknande förhållanden för kriminella grupper som sysslar med nätbrott.

Arbetarna kommer från ett flertal länder i regionen, däribland Filippinerna, Kina, Vietnam och Indonesien, och misstänks ha lurats in i verksamheten. Totalt genomfördes polisräder mot sju olika byggnader i staden Las Piñas.

It-bedrägerier har blivit ett allt större problem i delar av Asien. I maj kom länderna i den sydostasiatiska samarbetsorganisationen Asean överens om att skärpa gränskontrollen och genomföra upplysningskampanjer för att bekämpa de människohandelsgrupper som transporterar arbetare till andra länder där de tvingas delta i nätbrottslighet.

Ofta luras de att följa med till andra länder med löften om bättre betalda jobb, löften som sedan visar sig vara en bluff.

Vissa arbetare som undsatts i tidigare räder har berättat om hur de hotats att tvingas betala höga straffavgifter om de försökt sluta, eller att de varit rädda för att bli sålda till andra kriminella grupper.

Annons